Sala arhiplină la întâlnirea cu Ioan Aurel Pop! Discurs fabulos despre Avram Iancu și românism!

Aurel Pop, discurs FABULOS despre Avram Iancu și românism

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop a fost invitatul de marcă al Ateneului de Bistrița. Întrunirea s-a ținut la sediul Primăriei Bistrița.

Sala a fost arhiplină, cu oameni veniți din toate mediile: profesori, medici, preoți, avocați, scriitori. Academicianul a sesizat acest aspect și le-a mulțumit celor prezenți, majoritate cu profesii liberale…

Ateneul de Bistrița, un concept marca Ioan Turc!

Ateneul de Bistrița este un concept lansat de Ioan Turc prin care marile personalități ale României intră în dialog cu publicul.

Până acum, la Ateneul de Bistrița au fost prezenți :

  • ambasadorii Lazăr Comănescu, Dan Preda și Liviu Zăpârțan (ambasador la Vatican)
  • regizorul Silviu Purcărete
  • Michael Saphir, fostul director al Europei Libere.
  • Mircea Cărtărescu (scriitor).

Ioan Aurel Pop, despre crăișorul munților: Avram Iancu!

Academicianul Ioan Aurel Pop a susținut o prelegere despre Avram Iancu și a prezentat istoria zbuciumată a Transilvaniei din ultimele 4 secole. A vorbit Despre Avram Iancu și ideea de românism, cu incursiuni subtile în episoade de culise . Ioan Aurel Pop a prezentat câteva detalii-cheie, care i-au întregit tabloul prezentat cu acuratețe.

A amintit de scrisoarea dintre episcopul greco-catolic și Mitropolitul Țării Românești, prin care-i prezenta oferta catolicilor de a crea în Transilvania o Biserică Catolică de rit bizantin.

Despre „trădarea” greco-catolicilor!

„Preasfințite, să-mi trimiți un zugrav măcar, priceput, care să facă la Mănăstirea mea din Blaj, de mine zidită, pictură frumoasa, pravoslavnică cum numai la Cozia și Hurez se află.” (scrisoarea lui Inochențiu Micu Klien, către Mitropolitul Țării Românești)

„Ce tradator putea fi Inochentie, care vedea pictura adevarata la Cozia si la Hurez și el era episcop greco-catolic? ” – a spus Aurel Pop.

„Nu poți învia, decât din pământul Patriei!”

Ioan Aurel Pop a vorbit despre dorința de taină a lui Inocențiu Micu Klein, episcop greco-catolic și un simbol al mișcării pașoptiste din Ardeal. Acesta spunea în testamentul său că NU poți învia decât din pământul Patriei. Episcopul a murit departe de țară, la Roma, dar peste 200 de ani, osemintele sale au fost aduse-n România și înhumate la Blaj.

„Nu știi prin ce dulcime ne-a trage pământul nașterii pe toți și nu ne îngăduie a nu ne amintit de el. Zilele mele sunt tot mai spre asfințit si aș vrea ca sufletul meu în timpul cât se va despărți de corp să fie recomandat Creatorului meu prin preasmeritele rugăciuni și sfintele voastre slujbe ( e vorba de Blăjeni)  ca și osemințele mele să aștepte obsteasca Inviere in venerabila mănăstire din Blaj. ” (citat din testamentul episcopului Inochentie Micu Klein.

A murit singur și părăsit ca Avram Iancu si a fost înmormantat intr-o Biserica din Roma. Iar oseminetele sale au fost recuperate , bagati de seama: la 1997 si aduse in tara, la Blaj .” – a explicat Ioan Aurel Pop.

 A fost un arc peste timp descris de Ioan Aurel Pop, prin care arată că tărâmul patriei e cel care dă odihnă și dincolo de această viață pământească!

„Oamenii NU trebuie judecati numai prin Mărimea faptelor lor, ci și prin curăția sufletească a intențiilor „

„Oamenii NU trebuie judecati numai prin mărimea faptelor lor, ci și prin curăția sufletească a intențiilor  cu care a fost înfăptuită , adică a ideilor pe care NU le-au putut pune în practică.” – a spus Ioan Aurel Pop, citându-l pe Silviu Dragomir, istoric și politician român.

Acesta a realizat o monografie despre conducătorul Revoluţiei de la 1848, din Transilvania, Avram Iancu și i-a dedicat un imn.

Ioan Aurel Pop, despre Avram Iancu: „în el s-a întruchipat tot trecutul !”

„Iancu rămâne pentru români și chiar pentru europeni, un model de om de acțiune îndreptată spre emancipare, spre libertate spre unitate și frăție. NU a cerut niciodată privilegii pentru poporul său ci numai egalitate și libertate precum celelalte popoare. Băgați de seamă!

NU a zis că dacă românii sunt cei mai mulți în Ardeal trebuie să conducă ei.

Lumea lui NU a fost doar lumea revoluționarilor de la 1848, și nici măcar lumea contemporană lui, A fost toată istoria românească: în el s-a întruchipat tot trecutul acesta pe care parțial l-am reconstituit aici. El a intrat demult în memoria colectivă, în legendă și în folclor, încât mulți români aud și acum pe Dealul Feleacului, cum trec carele Iancului. Pentru cei care pot auzi, că nu toți pot încă Doina Iancului, nimic nu este pierdut așa cum sper că nu este pierdut nimic pentru binele acestei națiuni de la Carpați, Dunăre Nistru și Marea Neagră.

Pentru binele nostru, al celor care-am avut privilegiul să ne naștem pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…

Va multumesc. „

Aplauze de admirație pentru Ioan Aurel Pop și stilul său elegant de a cuceri publicul!  

Ioan Aurel Pop a cucerit publicul printr-un discurs fluid și elegant, puternic argumentat, dar extrem de rafinat. Academicianul l-a prezentat pe Avram Iancu drept simbol al mișcării de emancipare a românilor, un erou vizionar al timpului său, care a însuflețit națiunea la momente de răscruce și care face să vibreze sufletele celor iubitori de românism…

AICI puteți urmări discursul COMPLET a lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei ROmâne:

https://fb.watch/qs9IF1e5Za/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *