Bistrița-Năsăud, primul județ din țară care a lansat o platforma online dedicată patrimoniului cultural, dar și o hartă a monumentelor istorice

 

Dacă sunteți curioși să aflați date despre patrimoniul cultural al județului Bistrița-Năsăud, despre câte monumente istorice sunt în județ și care este povestea lor, acum aveți posibilitatea, pentru că toate acestea se află la un click distanță. Asta deoarece județul Bistrița-Năsăud are prima platformă online din România dedicată patrimoniului cultural.

Este vorba despre www.patrimoniubn.ro, care conține și prima revistă online a județului – Zestrea Monumentelor.

Portalul a fost lansat de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și își propune actualizări periodice, practici pozitive și atenționări asupra pericolelor gestionării deficitare a patrimoniului cultural.

De asemenea, prin intermediul platformei puteți găsi și harta interactivă a monumentelor istorice din județul Bistrița-Nădăud.

Alături de cartea ”Marea Unire în Bistrița-Năsăud”, cele două proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri au fost lansate de Direcția Județeană pentru Cultură, sub coordonarea directorului Alexandru Uiuiu.

Cele două proiecte au fost realizate din sume alocate de Guvernul României prin Departamentul Centenar, la cererea Direcției Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud în anul 2018.

 

One comment

  1. Aniversarea Centenarului Marii Uniri la Bistrita, a fost un esec. Niciuna din actiunile intreprinse in 2018 nu au avut vre-o legatura directa cu centenarul Marii Uniri , desi orasul Bistrita are in componenta o localitate cu numele “UNIREA”, o strada numita “1 DECEMBRIE” dar si “PIATA UNIRII”. La inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a lansat un concurs de solutii pentru realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, amplasat în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri, lucru care nu s-a materializat. Totusi, in locul statuii lui Cuza s-ar putea realiza un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri). Pe soclu se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea . Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar trebui ca acest monument sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon.
    Este adavarat insa, ca aniversarea centenarului Marii Uniri la Bistrita a fost marcata de o aparitie editoriala . Este vorba de cartea ” ANUL 1918 ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD- Contribuții documentare , avand dreptc coordonatori pe : Adrian Onofreiu, Ioan Pintea si Cornelia Vlașin, aparuta la EDITURA MEGA • Cluj-Napoca • 2018 . Iata ca la asta se mai adauga si volumul ”Marea Unire în Bistrița-Năsăud”, coordonat de dr. Alexandru Uiuiu.

error: Content is protected !!