Ce se va întâmpla cu platformele cu containere semiîngropate din zonele de case din mediul urban și cel rural

Peste 750 de platforme cu containere semiîngropate din zonele de case din mediul urban și mediul rural, destinate colectării deșeurilor reciclabile, au fost sigilate, odată cu implementarea noului sistem de “colectare din poartă în poartă” a tuturor fracțiilor de deșeuri reciclabile. În prezent, depozitarea deșeurilor la platformele închise este interzisă, iar directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, crede că o mare parte din aceste platforme vor fi desființate. 

”În municipiul Bistrița, acele platforme care, la cererea ADI Deșeuri, au fost sigilate de către Supercom SA au fost predate Primăriei municipiului Bistrița. Urmează să le predăm și pe cele din mediul rural și apoi vom decide în ADI, în cadrul unei adunări generale, ce vom face cu ele. Cred că aceste lucruri vor fi reglementate până la sfârșitul anului și mai cred că o parte mare din platforme vor fi desființate și vor dispărea de pe fața pământului, așa cum consider că este cel mai bine să facem. De ce? Pentru că nu le mai vedem rostul acolo. Ne -am gândit la un moment dat că ar putea fi folosite pentru colectarea separată a deșeurilor textile, dar considerăm că această activitate, care este impusă de legislația română și europeană și care trebuie implementată până în 2025, o vom face tot în cadrul unor campanii gratuite, cum procedăm și în cazul colectării deșeurilor vegetale. Dacă am fi ales să utilizăm containerele semiîngropate pentru astfel de campanii, sunt sigur că am fi găsit pe acele platforme o grămadă  de alte deșeuri aruncate peste deșeurile textile și așa nu am avea ce să mai facem nici cu aceste deșeuri textile pentru că sunt contaminate. Așadar, cred că vom face colectarea separată a deșeurilor textile în cadrul unor campanii pe care le vom desfășura cel puțin de două ori pe an. Este mai ieftin, mai fezabil și rezultatele sunt mai bune decât dacă menține aceste platforme de colectare”, a declarat Cristian Niculae, la AS-TV.

În ceea ce privește platformele semiîngropate, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a precizat că acestea au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. 

Perioada de monitorizare a proiectului s-a terminat anul trecut, în 21 iunie. Ele vor trece în proprietatea autorităților publice locale, urmând ca acestea să decidă ce vor face cu aceste platforme. Noi urmează să le predăm pe toate primăriilor și ele vor decide dacă le mai mențin sau nu. Cum consideră fiecare unitate administrativ-teritorială. Noi, cei de la ADI Deșeuri, le spunem că nu mai operăm aceste platforme”, a completat Niculae.

Sursa citată mai afirmă că aceste platforme sunt monitorizate de inspectorii Corpului de Control și se vor aplica în curând sancțiuni celor care continuă să depoziteze deșeuri în zona lor.

”Într-o perioadă relativ scurtă de timp, vom trece și la sancțiuni, dacă oamenii nu înțeleg că pe aceste platforme nu se mai depozitează deșeuri”, a subliniat Cristian Niculae.