Deputatul Cristina Iurișniți: ”Piaţa Centrală, domnule primar, poate fi modernizată și ascultând vocea bistriţenilor!”

Tot mai mulți bistrițeni se alătură demersurilor de a bloca planul urbanistic care vizează modernizarea Pieței Centrale și care a fost întocmit de o companie din Cluj. Alături de bistrițeni se află și deputatul Cristina Iurișniți, care i-a transmis și un mesaj primarului Ovidiu Teodor Crețu. ”Piaţa Centrală, domnule primar, poate fi modernizată dacă se doreşte şi ascultând vocea bistriţenilor, nu numai a unei societăţi clujene al cărei proiect tehnico-economic consideră că zona verde cu cei 104 arbori (64 arbori de aliniament) poate să dispară din jurul Bisericii Evanghelice fără niciun protest îndreptăţit din partea beneficiarilor acestui proiect finanţat de către noi toţi, din bani publici” a declarat Cristina Iurișniți.

În calitate de deputat de Bistriţa -Năsăud şi în numele Uniunii Salvați România filiala Bistrița-Năsăud, parlamentarul bistrițean îi solicită primarului Crețu să  prelungească perioada consultărilor publice până vineri 4 mai, cetăţenii având dreptul la opinie şi susţinerea acesteia în cadrul şedinţelor Consilului Local. ”Doar câteva zile de consultare publică plasată strategic în vacanţa de 1 mai, nu transmite decât un mesaj de neîncredere şi de autoritarism ineficient, generator de blocaje în comunicarea cu cetăţenii. Politicile publice ale primăriei trebuie să fie cât mai bine comunicate şi negociate cu opinia societăţii civile! Primarul Creţu la partea de comunicare are multe lacune, deciziile sunt luate de C.L. care uită de cele mai multe ori de interesul cetăţenilor” a precizat Cristina Iurișniți.

În acelaşi timp vă solicit să analizaţi cu seriozitate posibilitatea de a păstra zona verde, în special castanii din jurul bisericii Evanghelice care reprezintă un patrimoniu transgeneraţional urban natural al bistriţenilor” a mai adăugat Iurișniți.

Aceste solicitări vin în întâmpinarea petiţiei semnate de Coaliţia pentru Biodiversitate pe care parlamentarul bistrițean o susţine cu fermitate.

Petiţia are trei solicitări concentrate:
1. Renunţarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori şi tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenţi, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piaţa Centrală.
2. Restrângerea la maxim a suprafeţei de teren care se doreşte „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piaţa Centrală.
3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică şi consultare a specialiştilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare.

Un răspuns favorabil solicitărilor enunţate va aduce în pas important de progres în demersurile de implicare reală şi nu formală a cetăţenilor în viaţa cetăţii, în luarea deciziilor la nivelul politicilor publice. Democraţia participativă la Bistriţa trebuie încurajată şi nu oprimată, pentru a dezvolta spiritul civic şi calitatea vieţii bistriţenilor” a încheiat deputatul bistrițean.

error: Content is protected !!