Diana Morar (PNL): Inițiativă care stimulează donarea de sânge, adoptată în Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vizează noi măsuri pentru a stimula donarea de sânge, anunță deputatul PNL Diana Morar.

România este printre țările codașe din UE la donatul de sânge. Statisticile arată că nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele, nu puține fiind cazurile când sunt amânate operații din cauza lipsei de sânge. Foarte mulți români au temeri legate de donarea de sânge, chiar dacă sunt conștienți că pot salva vieți prin acest gest, pe lângă beneficiile aduse propriului organism. Până la schimbări de mentalități, care durează generații întregi, este mare nevoie de măsuri de stimulare a donării de sânge”, spune deputatul de Bistrița-Năsăud.

O astfel de măsură a fost adoptată în trecut și a vizat creșterea tichetului de masă oferit fiecărui donator. În completarea acestei măsuri, Camera Deputaților a venit cu o altă inițiativă.

Camera Deputaților a adoptat un proiect al PNL care completează inițiativele de stimulare. Astfel, după ce legea va fi promulgată, oferă posibilitatea consiliilor locale, inclusiv a Consiliului general al Municipiului Bucureşti, de a acorda o reducere a impozitului pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren situată/situat în România şi care fac dovada a cel puțin trei donări de sânge, în cursul unui an calendaristic. Proiectul votat în Camera Deputaților permite ca fiecare autoritate deliberativă locală să fie liberă de a decide acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificația de 10% stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, şi este distinctă de aceasta”, a explicat Diana Morar.

Deputatul PNL a menționat că a susținut acest proiect pentru ca el să devină lege, ”în speranța că va încuraja tot mai mulți români să doneze sânge și să salveze vieți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *