Două persoane, soț și soție, găsite fără suflare într-o casă din Corvinești

Două persoane, soț și soție, au fost găsite, sâmbătă, decedate într-o casă din localitatea Corvinești, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Oameni legii efectuează cercetări în acest caz, pentru a stabili circumstanțele exacte în care cele două persoane și-au pierdut viața.

”Astăzi, 9 decembrie, un bărbat a sesizat, prin 112, faptul într-un imobil din localitatea Corvinești, comuna Matei, două persoane sunt în stare se inconștiență. La fața locului au fost identificați un bărbat de 67 de ani și soția acestuia, în vârstă de 59 de ani. Din nefericire, cei doi erau decedați. În cauză vor fi dispuse necropsiile care vor stabili cu exactitate cauzele deceselor. Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința continuă cercetările în cadrul unui dosar penal, deschis pentru ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, la fața locului au intervenit și pompierii militari de la Punctul de Lucru Lechința. În acest caz există suspiciunea că cele două persoane s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.

”Din păcate, cele doi soți au fost găsiți fără suflare, posibil din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon – soba cu acumulare de căldură (soba de teracotă)”, a precizat ISU Bistria-Năsăud.

În contextul acestui tragic eveniment, pompierii precizează că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

  • Încăperile trebuie aerisite frecvent;
  • Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
  • Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, pompierii recomandă, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *