VIDEO: Casa parohială din Lechința va fi DEMOLATĂ! Preotul zice că e prea scump s-o renoveze!

Casa parohială din Lechința va fi DEMOLATĂ complet! Este vorba de casa veche ce aparține parohiei ortodoxe. Imobilul este situat la stradă, pe aliniamentul caselor din localitate.

E construită pe fundație de piatră, are 4 camere, beci și pod. Imobilul a fost construit în 1890 și a fost reabilitată de preotul Ioan Irimieș.

Părintele Irimieş a păstorit parohia timp de 41 de ani până în anul 2021, când a fost pensionat. În locul lui a fost instalat Paul Valer Ziman.

Parohia Lechința are casă parohială NOUĂ, în aceeași curte! Casa veche, de la stradă va fi DEMOLATĂ cu buldozerele! Preotul zice că NU- i rentabil s-o reabiliteze și să-i dea altă destinație!

După cum se vede în fotografii, în Lechința s-a construit o casă parohială nouă, în aceeași curte. Investiția a fost susținută din donațiile credincioșilor. Din aceste motive, casa veche va fi demolată. Momentan, geamurile au fost date jos și se așteaptă buldozerele.

Decizia de DEMOLARE îi aparține noului preot:. Paul Valer Ziman. Acesta a fost susținut de Consiliul Parohial și s-a obținut autorizație de demolare.

Primăria Lechința a dat autorizație de DEMOLARE, chiar dacă se modifică aliniamentul stradal!

Primăria Lechința a eliberat autorizație de demolare, fără să țină cont că aliniamentul stradal va fi afectat. De altfel, urbanismul în localitate (ca de altfel în majoritatea comunelor înseamnă ce are chef primarul).

Ce zice pretoul din Lechința! “NU ne permitem s-o reabilităm! “

“ Așa e! Casa va fi DEMOLATĂ pentru că așa a decis Consiliul Parohial, la propunerea mea! Am considerat că o reabilitare e prea scumpă și NU se justifică.

Vă spun sincer că NU se putea locui în ea și costurile de reabilitare erau foarte mari… De aceea  credincioșii au susținut financiar construcția unei NOI case parohiale, în aceeași curte!

Clădirea veche reprezintă un cost pentru parohie și pur și simplu NU ne permitem s-o întreținem. NU avem ce altă destinație să-i oferim! Autorizația a fost eliberată și așteptăm să vină buldozerele.” a declarat Paul Valer Ziman, parohul din Lechința.

Protopopul de Beclean: „mi se pare că d-voastră căutați scandal!”

Redacția Ziar de Bistrița a solicitat un punct de vedere Protopopiatului Beclean.

Imediat după instalarea preotului, parohia Lechința a revenit la Protopopiatul Beclean. Până acum câțiva ani, în sistemul administrativ bisericesc, parohia Lechința reprezenta o enclavă a zonei de câmpie ce aparținea de Protopopiatul Bistrița. Acest aspect a fost remediat de curând și acum, Lechința ține de Beclean.

“Decizia de DEMOLARE aparține parohiei Lechința și consiliului parohial. Așa au decis reprezentanții comunității, s-au obținut toate documentele… e problema lor! Patrimoniul e al Bisericii și dacă ei consideră că respectivul imobil NU poate fi reabilitat, va trebui să le respectăm decizia! “ – a declarat preotul Cristian Dragoș , protopop de Beclean.

Reporter: – s-a făcut o expertiză, a unui specialist sau s-a luat decizia așa, pur și simplu la vot?

Pr. Dragoș Cristian, protopop Beclean: – Patrimoniul aparține Bisericii și dacă așa au decis, așa se va face! Mi se pare că d-voastră căutați scandal în toată povestea asta!

Reporter: – Puteți să credeți ce doriți! Eu am văzut casa și mi se pare trainică. Se pot face o serie de activități acolo, se pot ține ședințe, poate funcționa un centru cultural, o școală de cateheză, muzeu religios sau o serie de alte destinații pentru comunitate.

Pr. Dragoș Cristian, protopop Beclean: – Vă repet: patrimoniul aparține Bisericii și în acest sens a fost consultat COnsiliul Parohial…

Reporter: – Într-adevăr, patrimoniul e al Bisericii, chiar dacă momentan e gestionat de unii sau de alții…. și fiecare e responsabil de acțiunile sale. Dincolo de ce aș dori cu acea clădire, eu am cerut un punct de vedere al Protopopiatului Beclean. Simplu!

 Pr. Dragoș Cristian, protopop Beclean: –   Nu știu de ce vă privește pe d-voastră acest aspect! Consider că v-am oferit toate informațiile și de aceea vă rog să luați legătura și cu preotul paroh!

Se așteaptă BULDOZERELE!

În privința casei parohiale vechi, se pare că lucrurile sunt tranșate: la propunerea preotului, Consiliul Parohial a decis demolarea, considerând că NU este rentabilă reabilitarea și este o chestiune de timp până când buldozerele vor pune la pământ casa parohială veche, realizată din cărămidă, pe fundație de piatră și compusă din 4 camere și beci!

În acest caz, doar o intervenție „de sus” ar putea salva clădirea din imagini care ar putea primi o destinație utilă comunității din Lechința! Parohia Lechința se subordonează DIRECT Mitropoliei Clujului și IPS Andrei pare singurul care ar putea interveni împotriva DEMOLĂRII…

6 comments

  1. Pare o casa trainica. Dacanu pentru locuit, măcar pentru activități, dar poate ca nu are cine să facă acele activități. Domnul Dumnezeu știe și vede tot și la el este dreptatea!

  2. Întradevăr,asacred și eu :tot ce a fost făcut de greco catolic treb demolat .nu mă mir că așa au făcut și cu mănăstirea de la Nicula .Halal creștini în frunte cu d nul Andrei (preafericit) Nu vă temeți de D zeu și rușine de oameni nu aveți!!!!!!???

  3. Mafia B.O..R….La Bistrița,un alt idiot de preot,a luat teren cu japca de la grădinița situata pe strada Crinilor să-și facă o biserică de lemn..i

  4. Interesant!, celalalt preot a putut locui in ea atatia ani, din ce reiese si astalalt nuu..!

  5. Se demolează pentru că a fost construită de greco – catolici, religia care a fost majoritară în Lechința până în anul 1948 când a fost scoasă în afara legii și bunurile au fost făcute cadou b.o.r. . Acum trebuie să dispară orice urmă despre Greco -catolici…..Simplu .!!! Trăiască poporul Bessi !!!

  6. „Ziar de Bistrita”, cum știți voi să vă băgați nasul în toate!. Cum puneți voi problema?, ,credeti ca sunteți pe subiect?. Va rog sa-mi permiteți să vă spun că sunteți pe lângă!Demolarea casei parohiale vechi a fost decizia comunității ortodoxe din loc. Lechința dupa evaluări temeinice d.p.d.v. tehnic asupra starii constructiei vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *