FOTO: Companiile de succes din Bistrița-Năsăud, premiate la cea de-a 30-a ediție a Topului Firmelor

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud au fost premiate, joi seara, la cea de-a 30-a ediție a Topului Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie. Peste o mie de companii din județ au avut rezultate bune în domeniile lor de activitate și s-au clasat pe locurile I, II și III în Topul Firmelor.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, i-a felicitat pe managerii companiilor de succes din județ și a făcut o radiografie a mediului de afaceri bistrițean.

”Topul Firmelor reliefează o radiografie elocventă a mediului de afaceri. În Bistrița-Năsăud, anul acesta am avut un trend ascendent față de anul trecut, la unii indicatori ridicându-ne chiar la un nivel nesperat de bine. În ceea ce privește cifra de afaceri înregistrată în acest an, în urma bilanțurilor contabilizate, am ajuns la un nivel de circa 18 miliarde de lei, față de 15,5 cât aveam înregistrat acum un an. Avem un trend ascendent și în ceea ce privește numărul de angajați. În firmele din județ avem anul acesta 47.747 de angajați, față 47.043 anul trecut. De asemenea, avem și o producție pentru export în creștere față de anul trecut, o creștere de circa 14,3 la sută, respectiv la 760 de milioane de euro, față de 655 de milioane de euro anul trecut. Ne mândrim cu acest lucru și sperăm ca în 2024 să fim și mai sus. De asemenea, s-a observat și o disciplinare a mediului de afaceri. Numărul celor care au depus bilanțuri contabile a crescut destul de mult, de la 10.170 anul trecut, la 11.800 anul acesta. Sunt cifre elocvente. Îi felicit pe cei care au realizat o activitate deosebit de bună anul acesta și le doresc să aibă în continuare o activitate cel puțin la fel de laborioasă și performantă. Deși județul este pe locul 37 în ceea ce privește numărul locuitorilor și pe locul 25 în ceea ce privește contribuția la PIB, avem cu ce ne mândri. Avem și 150 de firme care sunt în Topul Național al Firmelor, cu o cifră de afaceri de peste 1,31 miliarde euro total”, a spus Vasile Bar.

În discursul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud a ridicat și o problemă: ”Sunt două instituții ale statului care gestionează baza de date a agenților economici – Ministerul de Finanțe și Oficiul Registrului Comerțului. Între cele două este o situație de parcă ar fi dușmani. Spun acest lucru pentru că la Finanțele Publice avem 11.800 de bilanțuri depuse, la Registrul Comerțului avem 15.100 de agenți economici activi. E o diferență de circa 3.500 între cele două și nimeni nu știe ce se întâmplă cu cei 3.500 de agenți economici. Nu sunt nicăieri, nici nu au depus bilanț contabil, nici nu figurează în nicio altă evidență. Regretăm lucrul acesta”, a completat Vasile Bar.

Printre cei care au fost alături de mediul de afaceri bistrițean în această seară s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, senatorul Ioan Deneș, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a punctat că, alături de mediul de afaceri, și instituțiile publice fac eforturi pentru a dezvolta județul.

Împreună cu cei 62 de primari ai județului Bistrița-Năsăud, și noi încercăm să ținem ritmul cu dumneavoastră. Investițiile publice derulate în ultimii 8-9 ani în județul nostru depășesc două miliarde de euro. Și noi, pe anumite clasamente naționale, suntem pe locul 2, pe locul 3, iar dacă vă uitați la investițiile publice realizate cu fonduri europene sau guvernamentale în județ, o să regăsiți județul Bistrița-Năsăud pe primul loc. Cred că în continuare avem o singură variantă – aceea ca fiecare dintre noi, de acolo de unde suntem, să ne străduim să ducem lucrurile înainte. (…) Vă respect, apreciez foarte mult pe fiecare dintre dumneavoastră și vă felicit pentru tot ceea ce ați reușit să realizați”, a spus Emil Radu Moldovan, care a reamintit mediului de afaceri că ușa instituției pe care o conduce va fi mereu deschisă.

De asemenea, șeful administrației județene i-a oferit președintelui Vasile Bar o diplomă, în semn de apreciere și respect pentru organizarea acestui eveniment timp de 30 de ani.

De asemenea, prefectul Teofil Cioarbă s-a adresat celor prezenți și a felicitat companiile bistrițene pentru că ”duc județul Bistrița-Năsăud acolo unde îi este locul lui”.

Îmi doresc că an de an să reușim să îmbunătățim rezultatele financiare ale județului”, a spus Teofil Cioarbă.

Totodată, ministrul Bogdan Ivan a felicitat reprezentanții companiilor prezente în Topul Firmelor pentru ceea ce au reușit să facă.

Atât în mine, în echipa din care fac parte, cât și în Guvernul României aveți un partener. Din punctul meu de vedere, oamenii de afaceri nu au nevoie de ajutor, ci trebuie să fie lăsați și să nu fie încurcați. Eu așa văd lucrurile și, din acest punct de vedere, cred că statul trebuie să devină un partener și mai bun al oamenilor de afaceri. (…) Astăzi, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, împreună cu Ministerul de Finanțe, derulează niște proiecte foarte importante prin care vrem să facem lumină în ceea ce înseamnă creșterea gradului de colectare a TVA și a taxelor la stat. Pentru că presiunea este pusă pe dumneavoastră, oamenii de afaceri onești și corecți, cred că trebuie să găsim mecanisme clare prin care să ajungem și la cei care mai fentează plata dărilor către stat și astfel să mai luăm povara de pe umerii oamenilor de afaceri corecți și onești. Acesta este angajamentul meu”, a spus Bogdan Ivan.

După discursuri au fost decernate premiile ediției 2023 a Topului Județean al Firmelor, ediție care a fost structurată pe șapte domenii de activitate: Industrie, Cercetare, Dezvoltare și High Tech, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism.

Conform criteriilor de încadrare în Topul Firmelor, 1.060 de firme din județul nostru s-au clasat în acest an pe locurile I, II și III, cele mai multe fiind microîntreprinderi – 706 firme, urmate de întreprinderi mici – 258 firme, întreprinderi mijlocii – 85 firme, întreprinderi mari – 9 firme și întreprinderi foarte mari – 2 firme.

Nu au lipsit din Top marii angajatori ai județului: Leoni, RAAL, TeraPlast, Rombat, Comelf, dar au fost premiate și companiile mai mici, precum MIS Grup, Agro-Ardeal, Carmo-Lact Prod, Frasinul, Dimex 2000 Company, Aquabis, Ital Textil, Sanovil, Betak și lista poate continua.

Criteriile utilizate la realizarea clasamentului au fost cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficienta utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.

De asemenea, în cadrul galei de decernare a premiilor au fost realizate și două topuri speciale: ”Topul Creativității” și ”Topul Exportatorilor”, fiind premiate 14 companii bistrițene.

Festivitatea de premiere a firmelor bistrițene a fost presărată cu momente artistice, printre cei care au întreținut atmosfera numărându-se și Aurelian Temișan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *