Final de săptămână agitat pentru pompierii bistrițeni. Au derulat peste 120 de misiuni operative

În perioada 06.01.2024, ora 08.00 – 08.07.2024, ora 08.00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița – Năsăud au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la peste 120 de evenimente și acțiuni specifice.

Într-un comunicat de presă, ISU Bistrița-Năsăud precizează că majoritatea misiunilor derulate au fost de acordare a primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, acestea fiind gestionate de echipajele SMURD de prim ajutor și terapie intensivă mobilă.

De asemenea, pompierii au derulat și cinci misiuni de asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor și proceduri de descarcerare în cazul producerii unor accidente rutiere și alte două misiuni de stingere a incendiilor izbucnite în gospodăriile cetățenilor și autoturisme pe raza județului Bistrița-Năsăud. În perioada menționată a fost derulată și o misiune de sprijin a echipajelor Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița – Năsăud, o misiune de asanare muniție și o misiune de apărare împotriva incendiilor la un eveniment sportiv cu public numeros.

Totodată, au fost efectuate și acțiuni de îndrumare și control la unități de turism și alimentație publică din județul Bistrița-Năsăud. În cadrul controalelor, pompierii au identificat 48 de deficiențe și au aplicat tot atâtea sancțiuni, dintre care 34  sancțiuni contravenționale cu “avertisment”, respectiv 14 amenzi contravenționale, în cuantum de 14.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:

  • exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații față de materialele combustibile din spațiul în care sunt utilizate;
  • ⁠verificarea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului (fiind executate controale cu preponderenta la construcții care utilizează centrale termice cu combustibil solid);
  • ⁠nu se afișează în camerele de cazare instrucțiunile de prevenire a incendiilor respectiv posibilitățile de alarmare, alertare, evacuare în caz de incendiu, precum şi modul în care trebuie să se acționeze în astfel de situații;
  • ⁠nu se prevăd detectoare autonome de fum în clădirile ori spațiile de turism conform reglementarilor tehnice specifice.

”Asigurarea unui climat de siguranță din punct de vedere al securității la incendiu rămâne obiectivul principal al inspectorilor de prevenire ISU Bistrița – Năsăud”, a transmis instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *