FOTO: Ceremonie la Bistrița de Ziua Armatei

Ziua Armatei României a fost marcată și la Bistrița. Luni, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” a organizat o ceremonie militară și religioasă.

Ceremonia a început cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiat serviciul religios. Ulterior, la Monumentul Eroilor a fost depusă o coroană de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și salutul acordat oficialităților prezente.

Pe lângă conducerea Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și militari ai unității, la ceremonie au luat parte și reprezentanți ai instituțiilor publice din Bistrița-Năsăud, printre care prefectul Stelian Dolha, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, dar și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, alături de viceprimarii Sorin Hangan și Călin Stan.

Această zi este una de aducere aminte, prețuire și respect pentru eroii noștri de acum 77 de ani, care au luptat pe fronturi din țară și din afara ei, eliberând ultima brazdă de pământ românesc. În toamna anului 1944, aproape 60.000 de soldaţi ai Armatei Române s-au jertfit pe câmpul de luptă, pentru ca noi să fim astăzi parte a unui stat unitar și independent. Printre cei care s-au jertfit în bătălia pentru fiecare localitate, pentru fiecare palmă de pământ, a fost și generalul Grigore Bălan, bistrițeanul nostru, căzut eroic în lupta pentru eliberarea orașului Sfântu-Gheorghe și al cărui nume îl poartă cu onoare Brigada 81 Mecanizată. Datorită lor și datorită dumneavoastră, urmașii acestora, Armata Română a fost şi a rămas în percepția oamenilor instituţia în care românii au cea mai mare încredere, sunteți cei pe care țara s-a bazat în orice vreme, de pace și război, de confruntare cu forțe ale naturii, care ne-au făcut să ne simțim neputincioși: inundații catastrofale, cutremure și acum acest flagel al pandemiei. De mai bine de un an ați fost alături de noi toți în această luptă, ați fost un stâlp de nădejde. Vă multumim și vă respectăm! La multi ani ostași români, oriunde v-ați afla!”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

Ziua Armatei Române a fost statuată prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, ca moment solemn de cinstire a soldaților care s-au jertfit pentru patrie, eliberând ultima palmă de pământ românesc de sub ocupația horthystă, în Bătălia de la Carei. Voluntarii Invictus, care anul acesta au parcurs însumat aproximativ 3.500 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, și care, în drumul lor, au poposit și în orașul nostru în noaptea dintre 21 și 22 octombrie, vor prezenta astăzi onorul, în mod simbolic, la Monumentul Ostașului Român din Carei, tuturor celor care s-au jertfit pentru patrie.Să nu uităm că un rol esențial în campania de combatere a epidemiei îl are Armata, căreia îi mulțumim pentru managementul situațiilor de criză din sistemul public de sănătate. Glorie ostașilor români!”, a transmis primarul Ioan Turc.

Evenimentul a fost unul restrâns și s-a organizat cu respectarea strictă a regulilor prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Anul acesta se împlinesc 77 de ani de când militarii Armatei României au eliberat cu prețul vieții ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupația străină.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.