Au început lucrările de reparații în zona trecerii de pietoni de pe strada Mihail Kogalniceanu. Este vorba despre trecerea de pietoni denivelată, realizată cu dale, care în timp s-au deteriorat și se desprind, fiind necesare intervenții. Administrația locală anunță că vor fi restricii de circulație în zonă.
”Vor fi restricții de circulație și ne cerem scuze pentru eventualele inconveniențe. Ne dorim străzi sigure pentru cetățenii orașului nostru și pentru cei care ne vizitează, mai ales pentru că este vorba și de o zonă cuprinsă în circuitul turistic” a declarat viceprimarul Cristian Niculae.
Acesta spune că lucrările vor dura aproximativ două săptămâni. ”Am verificat stadiul acestor lucrări, totul este în grafic, și în aproximatv două săptâmâni reabilitarea va fi finalizată de firma care oferă mentenață, prin intermediul garanției de bună execuție” a mai completat viceprimarul.
Reamintim că această lucrare face parte din proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Acest proiect a prevăzut reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, construindu-se, astfel, conceptul de axe turistice, cu denumiri care fac trimitere la simbolistica medievală a zonelor vizate: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.
Proiectul a fost realizat de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere. Cu toate că acest contract a fost de circa 10 milioane de euro, la licitație, lucrările de execuție au fost estimate la 33,7 milioane de lei și au fost câștigate la 18 milioane de lei (aproape la jumătate). De aici și calitatea îndoielnică a lucrărilor.
Nu este singura situație de acest gen, în care lucrările executate pe axele turistice din centrul orașului nu sunt de cea mai bună calitate, iar constructorii sunt chemați să remedieze problemele, lucrările fiind încă în garanție. Aceeași situație există și în zona Piața Mică, unde dalale de piatră se desprind.
În ultimii trei ani s-a tot intervenit pentru soluționarea problemelor, dar toate variantele sunt doar provizorii și la scurt timp după reparații, problemele reapar.
Ziar de Bistrița a mai scris despre aceste lucrări și în trecut:
E DEZASTRU cu lucrările de 10 milioane de euro din centrul Bistriței. Iarăși am ajuns de râsul României și ne-a dat la TVR 1 pentru lucrări care au ținut 1 an! În 2016, Crețu a semnat recepția-finală pentru că veneau alegerile și acum zice că NU le dă garanția de 10%!