FOTO: O nouă grupă de calificare în meseria de Tehnician Maseur a absolvit cursurile AJOFM Bistrița-Năsăud

Un nou program de formare profesională în meseria de “Tehnician Maseur” s-a desfășurat în perioada 25 septembrie 2017 – 3 mai 2018, în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud.

La acest program de formare au fost înscrise 14 persoane, fiind vorba despre șomeri înregistrați în baza de date a AJOFM BN. 11 dintre aceștia au susținut examenul de absolvire, în vreme ce 3 persoane au renunțat la curs datorită faptului că între timp au reușit să își găsească un loc de muncă.

Examenul de absolvire s-a desfășurat în data de 7 mai și a constat în două probe, una teoretică și una practică. La proba teoretică, cursanții au susținut o lucrare scrisă, de tip grilă, în vreme ce în cadrul probei practice au executat un anumit tip de masaj, procedură urmată de prezentarea și argumentarea operațiunii efectuate.

Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, ”programul de formare profesională în meseria de “Tehnician Maseur” a cuprins 1.080 de ore de pregătire, dintre care 360 de ore au fost de teorie și 720 de ore de practică”.

Printre competențele dobândite în urma absolvirii acestui program se numără și:

  • Planificarea ședințelor de masaj;
  • Pregătirea cabinetului pentru masaj;
  • Aplicarea drenajului limfatic;
  • Aplicarea masajului reflexogen;
  • Aplicarea masajului somatic;
  • Aplicarea masajului terapeutic;
  • Autopregatirea în vederea efectuării masajelor;
  • Stabilirea tehnicilor și formelor de masaj.

Oferta iniţială de programe prevedea organizarea a 37 de programe de formare profesională, care să cuprindă 601 de şomeri, în 26 de ocupaţii: – Administrator pensiune turistica ; – Agent de securitate; – Baby sitter; – Bucătar; – Coafor; – Comunicare în limba engleză; – Contabil; – Coşar; – Dulgher (exclusiv restaurator); – Formator; – Frizer; – Îngrijitor bătrâni la domiciliu; – Inspector/referent resurse umane; -Instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze; – Lucrător comercial; – Lucrător calificat în culturi de câmp şi legumicultură; – Lucrător în structuri pentru construcţii; – Machior; – Mecanic auto; – Manichiurist; – Maseur; – Ospătar(chelner); – Patiser; – Presator mase plastice; – Specialist în domeniul SSM; – Stilist protezist de unghii.

Cele trei noi programe de formare profesională de calificare în meseriile de “electrician în construcţii”, “lăcătuş mecanic de întreţinere şi reparaţii” şi “sudor” au o durată de 5 luni, o programă de pregătire de 720 de ore, iar nivelul studiilor pentru a participa la curs este de minim 10 clase.