În perioada 13-15 iulie, Bistrița a găzduit Întrunirea Naţională anuală a Conferinţei Tineretului Maghiar din România. În cadrul evenimentului preşedintele organizaţiei Oltean Csongor şi echipa sa şi-au prezentat rapoartele de activitate anuale. S-a discutat despre proiectele lansate şi elaborate de către Conferinţa Tineretului Maghiar din România, dar şi despre obiectivele pe termen mediu si lung ale organizaţiei.
La programul ”Tinerii și secolul XXI” au participat şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, care a făcut o amplă analiză cu privire la politica actuală şi la situaţia UDMR în acest context, Porcsalmi Balint, dar și preşedintele executiv UDMR, care a făcut o retrospectivă despre activitatea Conferinţei Tineretului Maghiar din România pe anul precedent.
”Trebuie să ne luptăm peste tot pentru dreptul nostru şi pentru propria noastră comunitate. De-a lungul perioadei trecute, am luat decizii care servesc interesului social general pe termen lung. Poporul maghiar aşteaptă viziune, acţiune, muncă şi soluţii” a declarat la Bistrița, Kelemen Hunor.
Au mai luat cuvântul Decsei Atilla, preşedintele UDMR Bistrița-Năsăud, Zoltan-Sipos Timea, preşedintele UDTM Bistriţa, Hegedus Csilla, preşedintele executiv a UDMR organizaţiei feminine, Lacziko Eniko Katalin secretar de stat în Guvernul României la departamentul pentru Relaţii Interetnice, Iuliu Winkler – europarlamentar, căruia cu ocazia participării la Conferinţa Tineretului Maghiar din România i-a fost decernat premiul Pro Organizatione.
Scopul conferinţei care a durat trei zile a fost sprijinirea tinerilor şi iniţiativelor acestora pe termen lung, drept pentru care la eveniment au participat circa 80 de tineri din judeţele: Arad, Alba, Bihor, Cluj, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Hunedoara, Timiş şi Bistriţa-Năsăud.
”Este esenţial ca fiecare tânăr să îşi cunoască ţelul în viaţă, să îşi dezvolte abiliţăţiile şi capacităţile dobândite, respectiv să fie conştient de importanţa şi frumuseţea culturii şi să ajute la promovarea acesteia acasă, în oraşul natal. Totodată prin asemenea proiecte dorim să ajutăm la devenirea tinerilor maghiari din Bistriţa-Năsăud ca cetăţeni activi în procesul de dezvoltare a comunităţii locale” spun cei de la UDTM.
„Este important, ca în secolul XXI., tinerii să ţină pasul cu dezvoltarea continuă a technologiei, dar în paralel să poată aprecia valorile lăsate ca „moştenire” de la strămoşii noştri.” – a declarat coordonatorul proiectului, Zoltan-Sipos Timea.
Un alt scop a fost acela de a creşte nivelul de implicare a cetăţenilor (atât prin organizare, cât şi prin prezenţa) la evenimentele de socializare organizate.
Organizatorii evenimentului ”Tinerii și secolul XXI” au fost UDTM Bistriţa împreună cu Conferinţa Tineretului Maghiar din România, finanţatorii fiind Primăria Municipiului Bistriţa, Fundaţia Communitas şi Fundaţia Bethlen Gabor.
FOTO: Mathe Lorand