FOTO/VIDEO: Ceremonial militar la ISU Bistrița-Năsăud, cu prilejul Zilei Protecției Civile

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a marcat, miercuri, cea de-a 91-a aniversare a ”Zilei Protecţiei Civile din România”, prilej cu care la sediul instituției a fost organizat un ceremonial militar. 

La eveniment au participat prefectul județului Bistrița – Năsăud, Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără, viceprimarul municipiul Bistrița, Sorin Hangan, precum și şefi ai structurilor judeţene de ordine publică și apărare cu care pompierii colaborează zilnic în misiuni.

În cadrul ceremonialului militar, pentru rezultatele obținute în misiunile încredințate, un ofițer și trei subofițeri au fost avansați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, după cum urmează:

  • În gradul de căpitan: locotenent Moldovan Paul –  Maurițiu
  • În gradul de plutonier adjutant șef: plutonier adjutant Platon Gheorghe
  • În gradul de plutonier adjutant: plutonier major Răcilă Cristina – Ionuca
  • În gradul de plutonier major: plutonier Guzu Grigore.

În anul 1933, când au fost înființate primele structuri cu atribuții de protecție civilă în România, nu mulți știau că Protecția Civilă va deveni un pilon social atât de important. Deviza ”Cu viața mea apăr viața” nu este întâmplătoare. Deseori, cei care fac parte din Protecția Civilă dovedesc că eroii există printre noi. Salvarea oamenilor, a bunurilor materiale sau de patrimoniu este importantă pentru fiecare dintre noi, iar Protecția Civilă este asigurarea noastră, a tuturor, împotriva necazurilor cărora trebuie să le facem față. De fapt, Protecția Civilă este o școală unde oamenii învață să aibă grijă de alți oameni aflați într-o situație dificilă. Pregătirea cadrelor, profesionalismul și dăruirea nu sunt o înșiruire de cuvinte, ci ele există în semenii noștri care fac parte din Protecția Civilă. La urma urmei, în fiecare dintre noi ar trebui să existe un sâmbure de protecție civilă. Așa am deveni mai buni. La mulți ani și un mare mulțumesc pentru toți cei care activează în cadrul Protecției Civile! Respect!”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă.

Ulterior, col. Cristian Bucur de la ISU Bistrița-Năsăud a dat citire mesajului șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu prilejul Zilei Protecției Civile din România.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de ofițeri și subofițeri din cadrul ISU Bistrița-Năsăud.

În Bistrița-Năsăud, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Protecției Civile în România continuă la toate subunitățile inspectoratului până la data de 4 martie, toți cei interesați având ocazia să interacționeze în mod direct cu salvatorii bistrițeni.

Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu de activităţi, măsuri şi sarcini organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Ziua Protecției Civile este marcată în fiecare an pe data de 28 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *