FOTO/VIDEO: Ceremonial militar și religios la Monumentul Eroilor din Bistrița, de Ziua Forțelor Terestre

Pentru a marca Ziua Forțelor Terestre ale Armatei României, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița a organizat sâmbătă, în Piața Petru Rareș din municipiu, un ceremonial militar-religios la care au participat oficialități locale și militari.

Ceremonialul a debutat cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiat serviciul religios.

Ulterior, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea, a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă cu prilejul acestei zile:

”Forțele Terestre Române sunt sărbătorite în fiecare an în ziua în care îl prăznuim pe ocrotitorul acestora, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Militarii Forțelor Terestre, cei care compun cea mai numeroasă categorie de forțe a Armatei României, au fost întotdeauna la datorie, au răspuns întotdeauna prezent atunci când au fost chemați, oricare a fost misiunea pe care au avut-o de îndeplinit, fie aceasta pe teritoriul național sau în teatrele de operații externe. S-au străduit permanent să se ridice deasupra cerințelor și așteptărilor și să demonstreze profesionalism și dăruire. Forțele Terestre au fost permanent o referință atât pentru celelalte categorii de forțe, dar și pentru națiune. La ceas de sărbătoare, onorăm sacrificiul militarilor care s-au jertfit în luptele împotriva celor care au atentat la independența României și îi punem la loc de cinste pe toți eroii căzuți la datorie în teatrele de operații din Europa, Africa sau Asia. De asemenea, le arătăm recunoștință tuturor celor care au participat la exerciții și misiuni pe teritoriul țării noastre sau dincolo de frontiere și care au contribuit la îmbunătățirea imaginii foarte bune de care se bucură România printre aliați și parteneri. În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, rolul și locul securității naționale au intrat din nou în atenția publică. O apărare robustă nu se poate realiza decât cu militari foarte bine instruiți, dar și cu echipamente performante. Creșterea la 2,5% a bugetului Ministerului Apărării Naționale reprezintă, pentru militari, mai multă instruire, înzestrare mai bună și o logistică superioară, iar pentru români însemnă mai multă siguranță. La ceas aniversar, vă felicit, dragi militari din Forțele Terestre pentru modul în care ați dus la îndeplinire toate misiunile încredințate, vă urez sănătate și împliniri în plan personal și profesional. Oriunde, oricând, la datorie!”.

De asemenea, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița, col. Cornel Traian Scurt, a dat citire mesajului ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, cu prilejul Zilei Forțelor Terestre.

După discursuri, la Monumentul Eroilor a fost depusă o coroană de flori, iar ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

De asemenea, tot cu prilejul acestei zile, sâmbătă, începând cu ora 17:00, în Parcul Municipal Regele Mihai I, va avea loc și un concert festiv susținut de muzica militară a garnizoanei Bistrița.

Militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre pe data de 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei. Însă, având în vedere că anul acesta Ziua Forțelor Terestre s-a suprapus cu Sărbătorile Pascale, activitățile dedicate acestei zile au avut loc la data de 30 aprilie.

Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului naţional de apărare a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care se regăsesc şi în prezent în componenţa sa: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit volumului „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010). Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860.