FOTO/VIDEO: Excelenţa în medicină a fost premiată la cea de-a VI-a ediție a Galei Elitelor Medicale

Cele mai valoroase personalităţi din instituţii medicale şi academice din România, atât de stat, cât și private, au fost premiate în cadrul ediției din acest an a Galei Elitei Medicale, cea mai prestigioasă manifestare medicală din țara noastră. Ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, Gala a avut loc vineri, 20 mai, la Centrul Cultural ”Dacia” din municipiul Bistriţa, printre participanți numărându-se specialişti din sănătate, precum și reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice locale.

Organizatorul ediției din acest an a Galei Elitelor Medicale a fost publicația Ziar Medical, parteneri fiind Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud şi entități private din România şi străinătate.

Gala Elitelor Medicale a început cu un scurt cuvânt din partea organizatorului şi fondatorului Ziarului Medical, Ionuț Geană.

Gala Elitelor Medicale este un eveniment de recompensare a performanțelor medicale de excepție. Vă mărturisesc că, nu doar în acest oraș (n.r. – Bistrița), ci în întreg județul, sănătatea este un domeniu de interes major pe agenda autorităților, astfel încât serviciile medicale să fie un exemplu de practică medicală, atât prin realizările în infrastructură și tehnică medicală pe care Consiliul Județean și Spitalul Județean le-au făcut, cât și prin prețuirea la justă valoare a personalului medical. (…) Spitalul Județean de Urgență Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au reușit, prin realizările echipelor manageriale, să creeze un etalon demn de urmat pentru întreaga țară. (…) Vă felicit și vă apreciez pentru realizările dumneavoastră! Mă înclin și vă mulțumesc!”, a spus Ionuț Geană.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a vorbit despre investițiile realizate în ultimii ani în sistemul sanitar din județul Bistrița-Năsăud, punctând că doar în ultimii 8 ani a fost investită suma totală de circa 50 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, fonduri guvernamentale și buget al județului.

Astăzi, fără a folosi cuvinte mari, aici, la Bistrița, se scrie o filă de istorie, o filă de istorie importantă a vieții medicale din Bistrița-Năsăud. (…) Vă fac o scurtă mărturisire: în anul 2010, când la nivel guvernamental s-a luat decizia de a descentraliza administrarea unei părți mari a sistemului medical către autoritățile locale, nu am fost încrezător. Eu nu mă ocupam de așa ceva în 2010 și nu am făcut atunci o analiză. (…) Acum, după 12 ani, eu îmi permit să spun că a fost o decizie bună și că lucrurile bune întâmplate în sistem sunt majoritare. (…) Eu am venit la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în 2012, când imaginea Spitalului Județean de Urgență Bistrița nu era cea mai fericită. (…) Necesitățile de la acea vreme erau atât de multe, iar resursele extrem de puține. (…) Atunci am luat decizia ca sistemul de sănătate să devină prioritatea zero a noastră. Am luat-o dintr-o margine și vă mărturisesc, fără să fiu lipsit de modestie, că am reușit să facem dintr-un spital care nu avea cel mai fericit brand o unitate medicală cu care să ne mândrim. Mai avem încă mult de muncă, dar cred că ceea ce am făcut până e bine”, a spus Emil Radu Moldovan.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a amintit o serie de investiții realizate până acum, începând de la modernizarea Maternității și a secției de Anestezie și Terapie Intensivă, continuând cu noul Bloc Operator Centralizat, amenajarea unui heliport pe terasa superioară a spitalului și modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe și lista poate continua.

Șeful administrației județene a mai precizat că toate aceste investiții în sistemul sanitar din Bistrița-Năsăud au atras și resursă umană, un număr de 90 de cadre medicale alegând să își desfășoare activitatea la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Emil Radu Moldovan a adăugat că planurile administrației județene în ceea ce privește sistemul sanitar nu se opresc aici și că vor fi realizate și alte investiții, una dintre cele mai importante fiind construcția unei noi aripi a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Valoarea totală a noilor investiții este de peste 85 de milioane de euro. ”Acestea vor dezvolta în continuare spitalul nostru și serviciile pentru cetățenii pe care mă străduiesc să îi reprezint cum pot eu mai bine”, a completat Moldovan.

Pentru întreaga sa implicare în realizarea investițiilor ”extraordinar de consistente pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sanitare”, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit dfe la organizatori o distincție specială.

În cadrul Galei a luat cuvântul și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care a spus că se bucură că a reușit să construiască în jurul său o echipă unită și că face parte din această echipă care a reușit să schimbe în bine cea mai mare unitate medicală din județ. ”Nu poți să lucrezi dacă nu construiești o echipă, iar adevărul este că în spital munca nu se termină niciodată”, a spus Gabriel Lazany, care a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment.

A urmat apoi festivitatea de decernare a premiilor, fiind acordate un număr de 26 de premii, pe mai multe categorii:

  • Premiul pentru excelență în medicină
  • Performanță și inovație în domeniul medical
  • Educație și cercetare în domeniul medical
  • Premiul pentru întreaga activitate medicală
  • Premiul pentru management și dezvoltare medicală
  • Premiul pentru profesionalism în asistență medicală
  • Cea mai bună echipă de urgență
  • Cea mai bună echipă/secție spitalicească
  • Cel mai bun medic de familie
  • Premiul pentru cea mai dinamică societate medicală.

Astfel, au fost premiați:

  1. dr. Vlad Predescu – medic primar în Ortopedie și Traumatologie, unul dintre cei mai apreciați specialisti ortopezi din Romania, fiind, în prezent, șeful Secției Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria- Premiul pentru Performanță și inovație în domeniul medical.
  2. dr. Andrei Farcaș-Rotariu – medic specialist Neurochirurgie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Premiul pentru dezvoltarea specialității Neurochirurgie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
  3. dr. Lucian Colța – medic primar Obs­te­tri­că-Gine­co­lo­gie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Premiul pentru cei mai mulți pacienți externați și vindecați.
  4. dr. Bogdan Bumbu – medic spe­cia­list Orto­pe­die și Trau­ma­to­lo­gie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Premiul pentru eficiență financiară.
  5. asistent medical principal Diana Georgeta Ursa de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Premiul pentru Asistentul Anului.
  6. Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud – Premiul pentru contribuția la dezvoltarea profesiei medicale la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
  7. prof. univ. dr. Dana Pop – șef disciplină Cardiologie și Recuperare din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca – Premiul pentru educație și cercetare în domeniul medical.
  8. Dorna Medical – dr. Rodica Boca și manager Roman Boca – Premiul pentru management și dezvoltare medicală.
  9. dr. Mariela Adam – medic specialist endocrinolog, medic specialist pediatru – Premiul pentru întreaga activitate medicală.
  10. conf. univ. dr. Constantin Bodolea – conferențiar universitar în cadrul UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca și șeful secției de ATI din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca – Premiul pentru performanță în gestionarea pandemiei de COVID-19.
  11. Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca – Premiul pentru implicare în gestionarea pandemiei de COVID-19.
  12. Asociația Medicilor de Familie Cluj – Premiul pentru cea mai dinamică societate medicală.
  13. prof. univ. dr. Adrian Hotineanu – medic chirurg, șeful catedrei de Chirurgie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova – Premiul pentru performanță și inovație în domeniul medical.
  14. prof. univ. dr. Marcel Tanțău – medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca Premiul pentru excelență în medicină.
  15. prof. univ. dr. Ioan Coman – doctor în Științe Medicale – Premiul pentru întreaga activitate.
  16. prof. dr. Nicolae Crișan – medic primar urologie, şeful secţiei de Urologie de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca – Premiul pentru performanță în chirurgia robotică.
  17. conf. univ. dr. Dana Lucia Stănculeanu – șef secție Oncologie Medicală în cadrul Institutului Oncologic București – Premiul pentru întreaga activitate.
  18. prof. univ. dr. Daniel Mureșan – medic primar Clinica de Obstetrică-Ginecologie nr. 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca – Premiul pentru performantă în medicină.
  19. prof. univ. dr. Nadim Al Hajjar – medic primar chirurg, șef Secția Chirurgie II din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca- Premiul pentru performanță și inovație în domeniul medical.
  20. prof. univ. dr. Ștefan Florian – medic primar neurochirurg, medic șef secţie Neurochirurgie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Premiul pentru excelență în medicină.
  21. prof. univ. dr. Dafin Mureșanu – medic primar neurolog, profesor de Neurologie la Universitatea de Medicinǎ şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca – Premiul de excelență în medicină.
  22. prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș – Premiul pentru management și dezvoltare medicală.
  23. prof. univ dr. Ioan Cotoi – decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș – Premiul pentru management și dezvoltare medicală.
  24. prof. univ. dr. Horațiu Suciu – şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii din Târgu-Mureş – Premiul pentru performanță și inovație în domeniul medical.
  25. prof. univ. dr. Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – Premiul pentru pentru viziune şi strategii în sănătate.
  26. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Premiul pentru înaltă performanță în managementul sănătății.

De asemenea, în cadrul Galei, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a mai acordat un premiu special profesorului universitar dr. Grigore Băciuț.

Gala Elitelor Medicale este un eveniment care a evoluat an de an. A început în 2016 ca o reuniune locală a elitelor medicale clujene, iar în 2017 și 2018 a adunat la Cluj-Napoca medicii de top din întreaga Transilvanie; în 2019 a trecut la nivelul următor, la Târgu-Mureș, unde au venit elitele medicale din întreaga țară, Republica Moldova și Ungaria; în 2020, din cauza pandemiei, Gala s-a suspendat; ediția din 2021 s-a desfășurat la Baia Mare, având o anvergură națională.

Evenimentul din 2022, organizat la Bistrița, a fost primul cu participare internațională, fiind prezenți invitați proviniți din peste 10 țări europene.

Anul acesta, Gala Elitelor Medicale s-a desfășurat pe două paliere, având o componentă ştiinţifică şi una colocvială. Pe perioada evenimentului au avut loc o serie de conferințe medicale, susținute de experți din domeniu, pe diferite patologii și teme de actualitate.

AICI VIDEO de la Gala Elitelor Medicale 2022

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți AICI.