FOTO/VIDEO: Ploi torențiale cu căderi de grindină și rafale de vânt, în Bistrița-Năsăud. Bilanțul acestora: persoane evacuate din locuințe, drumuri blocate, curți și gospodării inundate

Ploi torențiale cu cantități însemnate de apă și chiar grindină și rafale de vânt s-au abătut, miercuri după-amiaza, asupra județului Bistrița-Năsăud. Populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro Alert despre faptul că județul se află sub cod portocaliu și a fost sfătuită să se adăpostească.

Cantitățile mari de apă au provocat pagube însemnate în mai multe localități din județ.

Conform Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, intervenții au avut loc în Dumitra, Feldru, Slătinița, Ghinda, Jelna, Șieu, Năsăud și municipiul Bistrița.

O porţiune a DN 17C de pe raza localității Dumitra a fost blocată de aluviuni, pentru deblocarea drumului intervinind Secţia de pompieri Năsăud şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Dumitra. Tot în Dumitra, mai multe persoane au avut nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuate din locuințe. Pompierii au intervenit și pentru decolmatarea podețelor în vederea scăderii nivelului apei.

La nivelul municipiului Bistrița, echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița au intervinit pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Valea Budacului, Iuliu Hossu, Calea Moldovei, Matei Eminescu, Mihai Viteazul și Dogarilor.

Probleme au fost semnalate și în localitățile Ghinda și Slătinița, unde drumurile de acces au fost blocate de aluviuni, în aceste zone intervenindu-se cu câte un buldoexcavator.

Totodată, SVSU Bistrița și o echipă de intervenție de la Aquabis au acționat la Scoală Generală Ștefan cel Mare, pentru evacuarea apei de la demisol.

La Năsăud, pompierii militari au evacuat o mamă cu un copil dintr-o casă, iar la Feldru a fost necesară intervenția pompierilor pentru evacuarea apei dintr-o casă.

De asemenea, și la Jelna au fost probleme. Aproximativ 50 de case/curți/gospodării au fost inundate, circa 20-30 de persoane au fost evacuate preventiv, în condiții de siguranță (apa intrase și în case). Debitul apei a început să scadă, o parte dintre oamenii evacuați se pot întoarce la gospodării.

Și în localitatea Șieu echipajele de intervenție acționează pentru sprijinirea populației din localitate. Din primele date 15 case sunt inundate.

Încă din jurul orei 18.00, au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Năsăud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr. de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt în pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slătinița, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt în pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență”, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

FOTO: ISU B-N

VIDEO: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud

error: Content is protected !!