FOTO/VIDEO: Protest al angajaților din industria lemnului la Bistrița

Peste 200 de muncitori din industria lemnului au participat, joi, la o acțiune de protest organizată în Piața Petru Rareș din Bistrița, în fața Palatului Administrativ, nemulțumiți fiind de neasumarea, de către autorităţi, a unui plan de măsuri care să susţină depăşirea crizei din acest sector.

În timpul protestului, manifestanții, majoritatea angajați ai fabricilor de prelucrare a lemnului din județ, au purtat pancarte cu mesaje precum: ”Nu suntem hoți! Nici mafioți!”, ”Munca noastră, lemnul din casa voastră”, ”Paza pădurilor se face în pădure”, ”Produse din lemn, nu din plastic”.

De asemenea, la protest au participat mai multe camioane încărcate cu lemne și cherestea, care au staționat pe strada 1 Decembrie din Bistrița, blocând o bandă de circulație.

Protestul a fost organizat la inițiativa Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, care susține că sectorul pădure-lemn este în criză profundă din cauza prețurilor mari la resursa de lemn, a blocajelor administrative, a legilor injuste și a lipsei investițiilor. Totodată, reprezentanții din industria lemnului mai spun că această ramură moare și menționează că, numai în 2023, producția a scăzut, s-au închis fabrici și mulți oameni au rămas fără loc de muncă.

Ce nemulțumiri au protestatarii

Ne-a scos în stradă situația de criză din industria lemnului. Anul trecut, scăderea de producție în industrie a fost undeva la 25 la sută, în unele firme a fost mult mai mare, iar mulți operatori economici chiar și-au oprit activitatea. Este o criză artificială, indusă de o lipsă artificială de resursă de masă lemnoasă în piață. Știm cu toții că aceasta a dus la o criză a lemnului de foc, prețuri foarte pe lemnul de foc. Lipsa de resursă, prețurile prea mari, lemnul de slabă calitate au afectat competitivitatea industriei, lucru care a însemnat fabrici închise, disponibilizări de personal și ceea ce mai grav este că acest trend de reducere a activității în industria lemnului continuă și în 2024. Anul trecut, s-au pus în piață cu două milioane de metri cubi mai puțin decât în 2022. Anul acesta, Romsilva estimează că se va pune în piață și mai puțin lemn decât anul trecut. Mai puțin lemn în piață înseamnă efectiv lipsă de resursă pentru industrie”, a spus președintele Asociației Prolemn, Constantin Tobescu.

Sursa citată a menționat că reprezentanții din industria lemnului cred că această lipsă de lemn este artificială și este indusă de ”două reglementări stupide”.

”Una dintre ele este aceea că printr-o lege s-a spus că niște studii privind planificarea organizării amenajamentelor silvice trebuie publicate în Monitorul Oficial. Un astfel de studiu, care este echivalentul unui proiect pentru autostradă, să zicem că are 400, 600 sau 800 de pagini. Este absolut inutil și ridicol să publici asemenea studii în Monitorul Oficial. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o discuție de alaltăieri ne-a spus că ar trebui să publice în Monitorul Oficial un milion de pagini, motiv pentru care a inițiat o ordonanță ca să abroge această stupiditate legislativă, dar de 4 luni nu a promovat-o și tot de 4 luni sectorul este blocat. În loc să o promoveze, Ministerul o ține într-un sertar. A doua stupiditate este legată tot de aceste studii amenajamente silvice. Printr-o directivă europeană s-a spus că acestea trebuie să parcurgă o procedură de evaluare de mediu. În România, în mod stupid, în loc să se aplice pentru viitor, Ministerul a decis că trebuie să facă această revizuire retroactiv, inclusiv pentru amenajamentele silvice în vigoare de 7, 8, 10 ani, care deja au parcurs o procedură de evaluare de mediu, conform legislației din momentul în care au fost aprobate. În total sunt 130 de amenajamente din 300 care trebuie revizuite, însemnă 40% din suprafața pădurilor, tot atât cât este și suprafața pădurilor blocată”, a adăugat Constantin Tobescu.

Potrivit acestuia, protestatarii au cerut Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să corecteze aceste probleme legislative, dar nu au primit niciun feedback, motiv pentru care au fost declanșate acțiuni de protest.

Ceea ce se întâmplă în industria lemnului afectează direct forța de muncă, orice loc de muncă pierdut în industria lemnului, la Ilva Mică, Șanț, Rodna sau în altă parte, înseamnă o familie care a rămas fără o sursă de venit. Industria lemnului susține economia zonei montane. Sunt 150.000 de locuri de muncă în acest sector de activitate și ceea ce se întâmplă afectează pe cei direct implicați în această industrie, dar afectează toată populația României prin faptul că s-a ajuns în situația în care în România se cumpără mobilă adusă din Polonia, Turcia sau Moldova. În proporție de 70%, mobila care se vinde în Româna a ajuns să fie mobilă din import pentru că industria a devenit necompetitivă pe piața internă, datorită prețurilor prea mari ale resurselor. Cine vrea să cumpere o scândură, plătește în depozite sume mari pentru un metru cub de cherestea. Ceea ce se întâmplă în industria lemnului este resimțit și plătit de populația României, prin prețul lemnului și al produselor din lemn”, a completat Constantin Tobescu.

În aceste condiții, reprezentanții din industria lemnului cer autorităților competente să ia măsuri pentru a pune capăt acestei crize a lemnului, în caz contrat protestele ar putea continua.

”Noi de un an de zile am tot spus aceste lucruri, dar nu am fost ascultați. Situația a devenit din ce în ce mai gravă și sperăm ca cei de la guvernare să înțeleagă că este o nemulțumire profundă și discutăm despre niște măsuri simple și de bun simț care ar putea să corecteze aceste derapaje induse de suprareglementare, niște măsuri legislative absolut fără nicio logică”, a încheiat Tobescu.

Ce măsuri așteaptă protestatarii de la Guvern și de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Astfel, reprezentanții din industria lemnului solicită măsuri concrete din partea Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a soluționa nemulțumirile din această ramură industrială. Măsurile solicitate de industrie sunt următoarele:

  • Promovarea ordonanței care abrogă obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a amenajamentelor silvice, ordonanță promovată deja în dezbatere publică de către Minister.
  • Introducerea în această ordonanță a unei prevederi care să stipuleze aplicabilitatea și rămânerea în vigoare a amenajamentelor silvice conform legislației aplicabile în momentul elaborării acestora, în aplicarea principiului constituțional al neretroactivității legilor.
  • Asumarea prezentării de către RNP – Romsilva a raportului, la nivel de unitate de producție, a situației aplicării amenajamentelor silvice comparativ cu posibilitatea anuală de recoltă, cu prezentarea la nivel de UP a cauzelor recoltei după posibilitate acolo unde este cazul, cu identificarea rezervei de recoltă nerecoltată care poate fi pusă în piață, în exercitarea unui rol de regulator al pieței de către RNP- Romsilva, cu obiectiv de aliniere a prețurilor resursei de lemn din România cu un index european al prețurilor resursei de lemn.
  • Constituirea unui grup de lucru, în coordonarea Ministerului, cu invitarea factorilor interesați, pentru elaborarea unui proiect de Regulament de valorificare a masei lemnoase, cu obiectiv de promovare cu celeritate de către Minister a acestui proiect legislativ.
  • Asumarea ca viziune de dezvoltare a sectorului pădure-industrii bazate pe lemn a unei strategii de recoltă a posibilității la nivelul cotei de recoltă stabilită de amenajamente, cu o strategie de investiții care să susțină acest obiectiv.
  • Organizarea unei dezbateri științifice, în organizarea Ministerului și a ASAS, care să expliciteze public rezultatele oficiale ale IFN Ciclul II, cu o viziune de ansamblu asupra situației pădurilor din România, cu indicatori esențiali evoluția suprafeței fondului forestier și a stocului de lemn pe picior. În cadrul dezbaterii va fi analizat și stadiul realizării IFN Ciclul III și măsurile necesare pentru finalizarea în bune condiții a acestuia.
  • Ministerul va adopta un plan de măsuri și de acțiuni pentru buna informare a Comisiei Europene privind starea pădurilor din România, care poate cuprinde organizarea de evenimente de informare cu implicarea Reprezentanței permanente a României pe lângă Comisia Europeană și a grupului român de europarlamentari, cu obiectiv de încadrare a României la risc scăzut de țară pe EUDR.
  • Ministerul va iniția dezbateri publice și va susține obiectivele de introducere în strategia de dezvoltare industrială a României și în PNIESC de susținere a dezvoltării sectorului pădure- industrii bazate pe lemn în concordantă cu politicile europene, care prevăd politici de susținere a prelucrării lemnului în cascadă, de susținere a utilizării lemnului în construcții și a creșterii eficienței energetice a utilizării resursei de lemn. Vor fi definite proiecte de investiții din Fondul de Mediu proporționale cu contribuția sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în LULUCF, contribuție evaluată la 26 milioane tone CO2 fixat anual.

Acțiuni similare de protest au fost organizate și în alte orașe din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *