FOTO/VIDEO: Protest la Bistrița, în faţa clădirii care a adăpostit în trecut Biblioteca Judeţeană

Asociaţia Bistriţa Civică a organizat, joi după-amiaza, un protest în faţa clădirii în care a funcționat în trecut Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud. Protestatarii au cerut autorităţilor locale să nu permită demolarea imobilului de pe strada Gării din municipiu.

Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric şi arhitectural. Este, din punct de vedere arhitectural, una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistriţa în tendinţa începutului secolului XX. În al doilea rând, eu zic că are şi o importanţă din punctul de vedere sentimental, ca români, pentru că este una dintre primele clădiri de mare valoare construite de un român, de avocatul Demetrius Ciuta. Din păcate, arată jalnic în momentul de faţă. Clădirea a fost retrocedată urmașilor foștilor proprietari, dar autoritățile locale nu au răspuns acestei oferte și au făcut o mare greșeală pentru că mai avem puține clădiri ca aceasta în Bistrița”, a spus Adrian Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică.

La rândul său, ecologistul Marius Bălan a afirmat că actualii proprietari ai imobilului doresc construirea în locul clădirii a unui bloc cu 10 etaje. În opinia sa, acest lucru ar crea ”un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic”.

Un bloc de zece etaje va crea un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic. La nici 15 metri de zidul cetăţii de pe latura nord-estică, nu putem accepta să apară un asemenea mastodont. Nu spune nimeni că nu suntem de acord cu investitorii, dar nu la intrarea în centrul istoric. Nici un oraş european nu îşi permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală Art Nouveau, dar şi neoclasic românesc. Să nu uităm că anul acesta acest imobil a împlinit 120 de ani, fiind construit în 1904. Deci, dacă suntem o ţară normală la cap, dacă ne uităm ce au făcut alţi primari, în Timişoara, Oradea, Cluj, Sighişoara, Sibiu, nu putem îndrăzni să ne gândim că vine administraţia şi eliberează vreun act cinic, criminal. Pentru noi, bistrițenii, cei care am împrumutat o carte în copilărie de la bibliotecă, acest imobil este un templu al cărții și nu avem voie să renunțăm la el”, a spus Marius Bălan.

La protest au participat zeci de persoane care au cerut autorităţilor locale să nu permită demolarea imobilului și construirea unui bloc în locul acestuia.

”Clădirea care a adăpostit Biblioteca Județeană mai bine de o jumătate de secol are o mare importanță istorică, fiind una dintre puținele clădiri ale stilului Art-Nouveau din Bistrița. Pe lângă valoarea arhitectonică și istorică, clădirea are și o mare valoare sentimentală pentru zeci de mii de bistrițeni din peste 50 de generații, care au împrumutat măcar o carte sau au studiat în sălile de lectură. Nu este prea târziu pentru ca această clădire să fie clasată monument istoric, să fie renovată și să i se dea o utilitate publică”, au mai precizat inițiatorii protestului.

În prezent, imobilul este într-o avansată stare de degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *