La Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița s-a deschis, marți dimineața, prima ediție a Agro-Expoziția de Primăvară, eveniment prin care unitatea de învățământ și-a propus să vină mai aproape de tinerii interesați de învățământul agricol, de mediul de agro-business din județ și de fermieri.
”Am ales să organizăm această expoziție primăvara pentru că este anotimpul în care încep lucrările agricole și în care natura revine la viață, dar este și anotimpul în care a fost înființat, în urmă cu 154 de ani, Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița. (…) Am adus în expoziție distribuitori de utilaje agricole moderne, expozanți de animale și procesatori ai produselor agro-alimentare. Avem participanți la eveniment și din domeniul învățământului, parteneri de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În organizarea acestui eveniment am avut sprijinul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud și al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR)”, a spus Claudiu Șular, directorul Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, în deschiderea expoziției.
La rândul său, directorul executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, Alina Crețu, a vorbit despre importanța învățământului agricol, transmițând totodată și un mesaj elevilor.
”Felicitări că ați ales acest domeniu. Veți avea o meserie importantă, una din cele mai importante meserii din lumea aceasta și cred că cei care nu fac agricultură ar trebui să fie recunoscători celor care contribuie la a pune pe masă hrană. Mesajul meu se îndreaptă și spre comunitatea locală, pentru comunitatea de fermieri și de oameni implicați în industria agricolă, dar și pentru autorități. Trebuie să vă dați mâna pentru a susține educația agricolă. Fără educație nu putem să avem comunități sănătoase, să avem tineri care să își dorească să lucreze alături de noi și fără o implicare directă nu vom reuși să arătăm societății lucrurile bune din acest sector. Și credeți-mă că sunt lucruri bune, foarte multe. Unul dintre acestea este și proiectul Sculptor de fermieri, un proiect pe care organizația noastră l-a lansat deja în mai multe județe din România prin care fermierii și actori din sectorul agricol susțin în mod direct clase de învățământ agricol dual. Sperăm ca acest proiect să ajungă și în județul Bistrița-Năsăud. Fără susținere și implicare directă a comunității, în special a comunității private, nu vom putea avansa”, a spus Alina Crețu, directorul executiv al Forumului APPR.
Totodată, Ioan Cătălin Păun, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, a menționat că Ministerul Agriculturii susține liceele agricole din județ, respectiv cele din Bistrița și Beclean, care beneficiază de finanțări în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei.
”Pe lângă partea de studiu pe care o faceți în cadrul liceului, este importantă și partea de practică. În acest sens, noi venim cu soluțiile practice și cu exemple de oameni care au accesat proiecte pe fonduri europene pentru utilaje de ultimă generație, care duc la un cost scăzut al producției și un profit destul de ridicat“, a spus Ioan Cătălin Păun.
În incinta Liceului Tehnologic Agricol există standuri expoziționale cu produse autohtone, inclusiv o expoziție de vinuri din podgoriile și cramele locale.
De asemenea, sunt expuse utilaje agricole moderne, animale și păsări, iar pe parcursul zilei vor avea loc și dezbateri pe teme din domeniul agriculturii.
Cei participanți la expoziție au fost îndemnați să poarte discuții cu expozanții și să afle poveștile, experiențele și rezultatele lor în acest domeniu.
Expoziția este deschisă pe parcursul zilei de marți, 23 aprilie, dar porțile Liceului Tehnologic Agricol Bistrița rămân deschise pentru vizitatori până pe data de 25 aprilie.
Organizatorii speră ca acest eveniment să devină unul de tradiție în Bistrița-Năsăud și promit că vor veni cu noi ediții și anii viitori.