FOTO/VIDEO: Ziua Imnului Național, sărbătorită la statuia poetului Andrei Mureșanu. ”Patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu, nu trebuie să fie o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate”

La Bistrița, Ziua Imnului Național al României a fost marcată printr-un ceremonial militar-religioas organizat la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală.

Manifestările dedicate Imnului de stat al României au debutat cu acordarea onorului militar, după care a fost rostită o rugăciune pentru binecuvântarea și protejarea poporului român. 

Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, au transmis câte un mesaj cu ocazia acestei zile. 

De 23 de ani sărbătorim Ziua Imnului Național la statuia lui Andrei Mureșanu, autorul poemului ”Un răsunet”, bistrițeanul nostru Andrei Mureșanu. ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. A fost scris de un poet născut la Bistrița, dar care a trăit o bună parte din viață la Brașov, a trecut Carpații, deci până la urmă reprezintă o chintesență a parcursului poporului român spre unitate. Ziua de astăzi o sărbătorim începând din 1988, când prin Legea nr. 99 s-a stabilit că 29 iulie este Ziua Imnului Național. O spun ca de fiecare dată, patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu, nu trebuie să fie o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate. Părinții și țara se iubesc necondiționat și continuu. La mulți ani, români! La mulți ani, România, de Ziua Imnului Național”, a spus Ioan Turc.

La rândul său, Camelia Tabără a spus: ”Drapelul, stema și Imnul Național sunt reperele ce trebuie să intre în sufletul fiecărui copil, al fiecărui tânăr, ca suport al sinelui din viața de adult, ca elemente ale apartenenței naționale. (…) Să îți cinstești țara, să respecți simbolurile ei nu înseamnă o etalare ostentativă a sentimentului patriotic.”.

Mai apoi, tânărul Bogdan Berbecar și militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au intonat ”Deșteaptă-te române!”.

După acest moment, ceremonia a fost declarată închisă, iar militarii Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa au defilat prin fața celor prezenți la eveniment.

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. ”Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea. 

”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. 

Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.