Anul 2023 va fi ”unul plin de provocări” pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, spune managerul unității medicale, Gabriel Lazany.
”Noul an va fi unul plin de provocări pentru că vom realiza noi investiții. Încă din anul 2022 am demarat o serie de proiecte care probabil vor intra în rol în acest an. Cel mai important este proiectul de extindere a spitalului, obiectiv de investiții care a fost depus pe PNRR și care a trecut de prima etapă de evaluare, cea de eligibilitate. Acum este în etapa a doua, de evaluare tehnică. După această etapă, se vor stabili punctajele. Din 49 de proiecte depuse iniţial, au fost declarate eligibile 42 şi vor rămâne probabil un minim de 25, în funcţie de valorile proiectelor şi clasamentul acestora. Am speranţa să ne clasăm pe primele zece, să nu avem nicio emoţie legată de finanțarea acestui proiect”, a declarat Gabriel Lazany, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Managerul SJU Bistriţa a precizat că, pe lângă proiectul iniţial, care avea o valoare de 50 milioane euro și care prevedea construirea unui pavilion nou, au mai fost adăugate încă trei componente.
”Am profitat de această oportunitate și am mai depus încă trei componente la proiectul inițial. Este vorba de o componentă de reabilitare energetică şi modernizare a întregului spital. Asta înseamnă că, pe lângă lucrările clasice de faţade, de centrale termice, se fac recompartimentări, vor fi grupuri sanitare în fiecare salon, fluide medicale la fiecare pat, sistem de apelare soră medicală de la fiecare pat. Deci vom moderniza întregul spital. O a doua componentă suplimentară depusă a fost cea de digitalizare a spitalului, o digitalizare care ne dorim să meargă până la nivel de pat de pacient. Asta ar însemna ca tot ce se face manoperă medicală, administrări de tratamente, toate se înregistrează automat, la patul pacientului, pe o tabletă care va exista la fiecare pat. Asistenta îşi face manopera, o înregistrează, astfel încât, în permanenţă, să fie o trasabilitate la tot ce înseamnă tratament medical al pacientului. De asemenea, toate echipamentele medicale vor fi interconectate într-un server şi orice dată medicală de care va fi nevoie pentru a fi studiată de alt medic specialist va fi disponibilă în orice moment. O a treia componentă vizează achiziţionarea de echipamente medicale de care spitalul mai are nevoie”, a mai adăugat Lazany.
În plus, pe lângă extinderea propriu-zisă, spitalul va mai trece printr-o etapă de restructurare a specialităților medicale.
”În permanență studiem nevoile pacienților și încercăm să fim flexibili și să adaptăm structura spitalului la aceste nevoi. Am vrut să facem de mai mult timp acest lucru, dar pandemia nu ne-a permis. Acum va fi mult mai ușor pentru că vom avea și spații medicale nou-create. Astfel, vom înființa două specialități medicale noi – Cardiologie Intervențională și Gastroenterologie Intervențională. O să înființăm și un compartiment de Recuperare Neurologică. De asemenea, vor mai fi modificări de structură. Vrem să înființăm un compartiment de endocrinologie în cadrul Secției de Diabet, precum și un centru de sănătate mintală cu specific pediatric. Noi acum avem un astfel de centru doar pentru adulți”, a mai spus Gabriel Lazany.
De asemenea, sursa citată a completat că la SJU Bistriţa vor fi demarate și alte investiții.
”Am depus la CNI şi un proiect de extindere şi modernizare a Secţiei de Psihiatrie, cea de pe strada Someşului. Proiectul este prins în lista de sinteză și probabil că vom avea norocul și va fi finanțat. Așteptăm să vedem Programul Operațional de Sănătate, unde ne dorim să găsim o oportunitate de finanțare pentru modernizarea Secției de Recuperare, care funcționează în fostul Hotel Krone. (…) Ne dorim o bază de recuperare modernă, cu echipamente robotizate și tot ceea ce e nevoie. De asemenea, în cursul anului trecut, am mai depus un proiect pe PNRR pentru achiziționare de echipamente medicale, în valoare de 6 milioane de euro. Este un proiect care vizează reducerea infecțiilor nosocomiale și este axat în principal pe echipamente de laborator”, a mai explicat managerul SJU Bistrița.
De asemenea, SJU Bistrița face demersuri pentru ca unitatea medicală să devină Spital Clinic Județean de Urgență. Potrivit managerului Gabriel Lazany, prima secție care va fi secție clinică va fi cea de Medicină Internă.
”Schimbarea de statut a spitalului va aduce și schimbare de finanțare. Un spital clinic are tarifele pe caz ponderat mai mari decât un Spital Județean simplu, de la 1.500 de lei cât avem noi în prezent la 1.850 de lei. Acest lucru va putea să aducă foarte multe beneficii în activitatea curentă a spitalului și să mai diminueze din pierderile generate de majorările de costuri”, a mai spus Lanzay.
”Dacă lucrurile vor merge așa cum le-am planificat, anul 2023 va fi unul foarte, foarte plin”, a concluzionat Gabriel Lazany.