Un nou proiect de hotărâre care prevede aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţii „Modernizare Piaţa Centrală” din municipiul Bistriţa va fi dezbătut mâine, 30 mai, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Bistrița.
Înainte de aceste dezbateri pe marginea subiectului care a stârnit o serie de controverse – Piața Centrală, primarul Ovidiu Crețu, a susținut o conferință de presă în care a mai adus o serie de lămuriri față de acest proiect.
Potrivit primarului, suprafața totală a Pieței Centrale este de 17.120 metri pătrați, din care 14.200 mp intră pe proiectul de reabilitare și modernizare a pieței, iar diferența pe alte două proiecte tot cu finanțare europeană. Este vorba despre Linia Verde și proiectul de reabilitare a pasajelor.
”Pe acest proiect de modernizare a Pieței Centrale discutăm așadar de o suprafață de circa 14.200 mp. Reamintesc că în anul 2014 am făcut un concurs de soluții împreună că Ordinul Arhitecilor din România și în juriu au fost numai oameni cu experiență îndelungată șu studii de specialitate. Am vrut să avem ceea ce este mai bine, mai nou și mai relevant selectat de oamenii cei mai îndreptățiți să facă acest lucru. Apoi, în 2015 am realizat planul urbanistic de detaliu a pieței, care a fost supus consultării publice și care a fost dezbătut public și apoi aprobat de Consiliul Local Bistrița cu o majoritate solidă de 18 voturi pentru. Mâine vom supune aprobării următoarea etapă, un DALI” a precizat Ovidiu Crețu.
Situația actuală din Piața Centrală arată că sunt 104 arbori. Dintre aceștia, 33 vor fi păstrați. ”Piața va fi adusă la același nivel de călcare, adică nu vor mai exista diferențe între trotuare și partea rutieră … Vegetația despre care s-a discutat și se discută foarte mult, compusă din 104 arbori. Din aceștia, 13 sunt pe celelalte două proiecte. Deci noi discutăm de 91 de arbori în zona studiată de noi, 33 din aceștia se păstrează și aici mă refer în special la castanii seculari care îi avem pe latura de nor și cea de est. Nu am înțeles de ce se susținea că vom tăia acești copaci. Alți 16 noi arbori se vor planta, fiind vorba despre specii de arbori care se pretează zonei și von să completeze piața” a mai adăugat primarul.
Edilul Bistriței nu neagă faptul că se vor face și tăieri de abori, explicând: ”tăierea de arbori o realizăm pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică și pentru Complexul Sugălete, pentru că sunt monumente de importanță mai mult decât națională și, totodată, prin acest proiect dorim să evidențiem caracterul de spațiu public urban al Pieței Centrale din municipiu”.
În plus, în zona Pieței Centrale vor fi amenajate și două scene, unde se vor desfășura concerte și spectacole, două fântâni circulare și două cu jeturi, un curs de apă, va fi montat și mobilier urban, iar zona va fi iluminată. În forma actuală vor fi menținute și cele două toalete din zonă.
Primarul Ovidiu Crețu a mai completat că acest proiect este finanțabil pe fonduri europene, fiind estimat la circa 4,5 milioane de euro.
Un nou concept IDIOT a aparut la Bistrita. Eliberarea campurilor vizuale. Las primare ca nu avem VEDENII. Astea supune-le la cei care te cred. Bistrita a fost creata si infrumusetata de primari iubitori de verde si de frumos si nu de DRUJBA. Rugam ca maine miercuri 30 mai ora 15 sa vina toti bistritenii care iubesc NATURA, copacii, florile sa le aparam de furia edilului care vrea sa le inlocuiasca cu dale, betoane, piatra. Este vorba de fiinte vii care ne asigura noua o sanatate urbana mai buna. Pentru o ora merita sa fiti acolo si sa aparam verdele orasului. In cele trei mandate ale actualului edil au disparut din oras peste 1.000 de arbori.