Ioan Turc: Cer celor de la Consiliul Județean și de la Aquabis să prezinte public contractul de finanțare pentru Masterplanul de apă și canalizare

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a solicitat joi, într-o conferință de presă, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și conducerii Aquabis să prezinte public contractul de finanțare pentru Masterplanul de apă și canalizare.

Un lucru care mă îngrijorează pe mine foarte mult este ce se întâmplă cu Masterplanul de apă și canal din municipiul Bistrița. Bine, mă interesează ce se întâmplă cu masterplanul de apă și canal și în județ. Le-am solicitat celor de la Consiliul Județean și Aquabis să ne arate contractul de finanțare pentru asigurarea plății lucrărilor pe Masterplan. În afară de faptul că l-au adus la Bistrița pe domnul Câciu, cel care a făcut praf bugetul când a fost la Ministerul de Finanțe, nu am primit nicio dovadă. Îi rog încă o dată, le solicit încă o dată, în numele cetățenilor Bistriței, celor de la Consiliul Județean și de la Aquabis să ne arate contractul de finanțare pentru Masterplan. Nu mp refer la contractul de execuție lucrări, pentru că Aquabis-ul are contract de execuție lucrări, dar nu are resursa financiară pentru plata lucrărilor respective. Să ne arate contractul de finanțare, aceasta este solicitarea pe care o facem. Pentru Bistrița au lălăit licitațiile, neavând acoperire, dar vreau ca să ne arate contractul de finanțare. Să îl vedem și noi”, a spus primarul Ioan Turc.

Acesta a adăugat: ”Nu poți să primești bani europeni dacă nu ai contract de finanțare. Încă ceva: știe cineva de ce a fost anulat vechiul contract? Pentru că lipsește avizul Jaspers. Deci fără avizul consultantului nu primești banii. în momentul în care au semnat contractul de finanțare, au mai semnat și o declarație pe proprie răspundere că vor obține avizul Jaspers până la 31 decembrie 2023, lucru care nu s-a întâmplat. Nici până în ziua de astăzi nu au acest aviz, ori fără acest aviz nu închei contractul de finanțare. Deci nu există contract de finanțare. Dacă există, le solicit să ne arate. Au luat 34 de milioane de lei împrumut de la bancă, au mai pus ei încă 34 de milioane de lei din banii pe care îi plătim noi pe apă ca să plătească înapoi la POIM bănuții”.

Primarul a menționat că municipalitatea nu va emite autorizația de construcție pentru lucrări în oraș până când Aquabis nu va prezenta contractul de finanțare pentru Masterplan.

”Să ne arate că au bani pentru Masterplanul de apă și canal”, a mai spus Ioan Turc.

La începutul acestei săptămâni, în timpul unei vizite la Bistrița a ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, atât demnitarul, cât și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au dat asigurări că există finanțare asigurată prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) pentru Masterplanul de apă și canalizare.

În momentul de față, avem finanțare pentru Masterplanul de apă și canalizare integral din 2020 sau 2021. Din 12 contracte de lucrări e un singur contract mai mare nesemnat sau neterminată achiziția care este contractul cu satul Bichigiu, extindere la Coșbuc, Salva, Năsăud, la Rebrișoara, Rebra, Parva și Feldru. Achiziția pentru CL 2 Bistrița a fost finalizată în urmă cu 2,3, 4 luni, nu mai știu câte, a fost câștigată de M.I.S. Grup și, în momentul de față, se derulează lucrări la Slătinița. Ele au început acum două săptămâni. În paralel, sunt foarte multe documente premergătoare care trebuie făcute, cu ingineri, cu toate alea, trebuie prezentați la firma de consultanță, validați. În concluzie, ce s-a spus sunt niște minciuni de campanie, de ultim moment, încercând să își acopere incompetența crasă. Concluzia este următoarea: este o minciună sfruntată! Pe Valea Șieului se lucrează. Avem lucrări avansate în Bistrița-Năsăud, față de alte județe unde sunt în faze incipiente, peste 90% din cele 12 contracte de lucrări. Cred că sunt și publice pe site-ul Aquabis”, a spus Emil CJ Radu Moldovan.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a explicat că, după încheierea Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), a început Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD).

”Acest contract (n.r. – Masterplanul de apă și canal) are finanțare prin PDD, la fel ca toate contractele de apă și canal din România. În România, același lucru se întâmplă și la Bihor, și la Prahova. Acestea sunt proiecte de infrastructură mare care nu se finalizează atât de repede, cu atât mai mult cu cât a fost și pandemia și toate celelalte, însă toate proiectele de apă de la nivel național care au început prin POIM se finanțează prin PDD”, a spus ministrul Câciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!