Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să susțină, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, urgentarea procesului de tranziţie a persoanelor cu dizabilităţi de la sistemul instituţionalizat la servicii integrate în comunitate.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, autoritățile județene vor să construiască la Beclean trei locuințe protejate și un centru de zi destinat persoanelor adulte cu dizabilități. Aceste investiții ar urma să fie derulate prin intermediul Programului de Interes Naţional ”Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.
Astfel, se intenționează, ca prin noile servicii sociale ce vor fi înființate să se poată asigura transferul a minim 30 de persoane adulte cu dizabilități din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți Beclean în acele locuințe protejate. Capacitatea acestui centru, de 80 de locuri, este depășită.
Noile imobile ar urma să fie construite pe un teren în suprafață de 6.000 de metri pătrați, aparținând orașului Beclean, pentru care Consiliul local al orașului și-a exprimat deja acordul de principiu pentru trecerea din domeniul public al orașului Beclean în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud. ”Terenul îndeplinește condițiile de eligibilitate pentru înființarea serviciilor sociale: este intravilan, se poate asigura accesul beneficiarilor transferați la resursele și facilitățile din comunitate (sănătate, educație, muncă, cultură, transport, petrecerea timpului liber etc.), racordarea la utilități este posibilă, nu face obiectul unui litigiu” arată administrația județeană.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud mai precizează că implemntarea unui astfel de proiect este absolut necesară, ”întrucât începând cu data de 1 ianuarie 2019, finanţarea de la bugetul de stat a centrelor rezidenţiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri se diminuează anual cu 25%, urmând ca, începând cu 1 ianuarie 2022, finanţarea lor să se asigure exclusiv din bugetul judeţului, se justifică oportunitatea și necesitatea valorificării resurselor de finanțare puse la dispoziția furnizorilor de servicii sociale publici, acreditaţi în condiţiile legii, prin Programul de Interes Naţional”.
Scopul programului de interes naţional îl reprezintă dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a persoanelor cu dizabilităţi în societate. Investiţiile se adresează cu precădere dezinstituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale cu capacitate mai mică de 120 de beneficiari.
FOTO: www.gazetadebistrita.ro