Lemn care ar încăpea în aproximativ 120 de camioane, tăiat ilegal din pădurile județului Bistrița-Năsăud

O cantitate de peste 3.700 de metri cubi de material lemnos, care ar încăpea în aproximativ 120 de camioane, a fost tăiată ilegal anul trecut din pădurile judeţului Bistriţa-Năsăud, potrivit datelor prezentate în ședința din luna aprilie a Colegiului Prefectural.

În cursul anului 2021, personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud a efectuat un număr de 141 acțiuni de control privind respectarea regimului silvic. În urma acestor acțiuni au fost întocmite un număr de 63 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 160.000 lei. Au fost efectuate un număr de 20 controale de fond și parțiale în suprafețe din fondul forestier național, fiind identificat un volum de material lemnos tăiat ilegal de 430.24 mc, cu o valoare a prejudiciului de 132.408,73 lei. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 13 sesizări penale privind săvârșirea unor infracțiuni la regimul silvic. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal, identificat în cursul anului 2021 la nivelul Județului Bistrița Năsăud de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și a celor 19 ocoale silvice, a fost de 3.733 mc, cu o valoare a prejudiciului de 1.511.985,17 lei, din care un volum de 854 mc cu o valoare a prejudiciului de 419.815,85 lei a fost identificat în fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice cu ocazia controalelor de fond efectuate în vederea preluării în pază prin încheierea de contracte de prestări servicii silvice/administrare a acestor suprafețe cu un ocol silvic autorizat”, a spus șeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud, Gabriel Pop.

Subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean, a intervenit și a afirmat că întreaga cantitate de lemn tăiat ilegal din pădurile județului ar încăpea în 124 de camioane și a întrebat de ce au fost identificați doar 854 metri cubi de lemn din cei peste 3.700 tăiați.

Șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud a răspuns că instituția nu dispune de suficienți angajați care să se ocupe doar de urmărirea activității de transport de material lemnos. ”Trei oameni ar trebui să stea să verifice zilnic SUMAL 2.0. Noi avem 6 angajați. Pe organigramă figurează șapte. Pe SUMAL 2.0 ne uităm când avem timp, când nu suntem prinși cu altceva”, a completat Gabriel Pop.

Anul trecut, personalul Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud a mai verificat un număr de 21 sesizări înaintate de persoane fizice și juridice, fiind soluționate conform prevederilor legale.

”În urma acțiunilor întreprinse, s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 269,55 mc material lemnos, precum și a sumei de 138.920,35 lei, reprezentând contravaloarea unui volum de 280,6 mc material lemnos confiscat valoric”, a mai declarat Gabriel Pop.