Luna aceasta încep înscrierile pentru Premiul Grigore Bradea 2023

Din 15 august și până în 31 octombrie, tinerii artiști din România sunt invitați să-și depună candidatura pentru Premiul Grigore Bradea 2023.

Din 2021, Asociaţia Culturală “Grigore Bradea” a transformat premiul anual într-un concurs deschis tuturor tinerilor artiști absolvenți ai secțiilor de sculptură din țară.

Premiul va fi acordat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, și va consta în oferirea sumei de 11.045 de lei brut (10.000 de lei net) și oportunitatea de a organiza o expoziție personală la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Premiul anual “Grigore Bradea” va fi acordat, începând cu ediția 2023, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Până acum, au primit acest premiu tinerii artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017), Alexandru Daniel Smuczer (2018) și Emilian Mocanu (2019), Florin Tamba (2021) și Iulian Cristea (2022).

Condiții de participare

Premiul Anual ”Grigore Bradea” poate fi acordat oricărui absolvent al unei instituții de învățământ superior din România cu specializarea Sculptură care la data înscrierii dosarului nu a împlinit vârsta de 35 de ani.

Fiecare candidat va realiza un dosar digital care va conține CV-ul său, un portofoliu de minim 10 lucrări realizate, o scurtă dizertație asupra lucrărilor incluse în dosar și un acord tip de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Fotografiile lucrărilor trebuie să cuprindă lucrarea în întregime din patru (4) unghiuri. Dacă dorește, artistul are posibilitatea de a prezenta și fotografii cu detalii relevante ale lucrărilor.

Dosarul digital fi trimis pe adresa de e-mail Premiul.Grigore.Bradea@gmail.com

Asociația culturală „Grigore Bradea” va confirma primirea acestuia. În cazul în care un candidat nu va primi confirmarea în decurs de 24 de ore de la trimiterea dosarului – acesta este rugat să sune la numărul 0748.101.975 pentru a clarifica detaliile necesare înscrierii.

Vor fi descalificate dosarele care nu conțin CV-ul artistului și acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, artistul fiind notificat în acest sens de către Asociaţia Culturală „Grigore Bradea”.

Desemnarea câștigătorului se face în urma deciziei asumate de majoritatea membrilor juriului, prin vot deschis. Asociația Culturală „Grigore Bradea” se obligă să informeze pe toți cei înscriși cu privire la rezultatele votului comisiei de jurizare.

Evenimente organizate de Asociația culturală „Grigore Bradea”

Ianuarie 2020

Prezentare album „Grigore Bradea – Zeița Fecioară” editat de Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea”, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Albumul cuprinde fotografii ale unor lucrări (126) modelate în lut. Fotografiile sunt completate de texte scrise de criticul de artă Ramona Novicov, criticul clujean Vasile Radu, sculptorul Vlad Ciobanu și etnologul, scriitorul Emil Cira.

Tehnoredactare și prelucrare grafică: Blue Apple Concept. Tipar: Transilvania Print.

Parteneri – sponsori: Rotary Club Bistrița, RAAL, Electro-Ursa Servcom, Restaurant ROD Cluj-Napoca

Iulie 2016

Inaugurarea și dezvelirea statuii „Fecioara”, în Parcul Municipal Bistriţa. Lucrarea a fost modelată de Grigore Bradea în gips, în 1986 și donată prin amabilitatea doamnelor Tamara Moise şi Veronica Moise Burlica – lucrarea fiind reprodusă la dimensiunea de 3 m înălțime în 2016, în bronz, la SC Tapio SRL Cluj-Napoca.

Martie 2013

Simpozion „Grigore Bradea – un fel de om”, organizat în memoria sculptorului Grigore Bradea, de la a cărui moarte s-au împlinit 15 ani în 2013.

Evenimentele s-au desfăşurat vineri (29 martie) şi sâmbătă (30 martie) la Galeria Arcade 24 Bistriţa, la Centrul Cultural Sinagoga şi în alte locaţii culturale ale oraşului.

A fost lansată o serie limitată de 15 cărţi poştale cu fotografii ale lucrărilor lui Grigore Bradea de plastică mică, lemn sau piatră. A fost inaugurată expoziţia de portrete ale lui Grigore Bradea realizate de pictori şi sculptori care l-au cunoscut. A fost organizat un concert de muzică electro de excepţie susţinut de Makunouchi Bento (Timișoara, live) – electroacoustic / ambient / experimental şi Vali Chincişan (visuals).

Grigore Bradea s-a născut în 1 martie 1947 la Spermezeu (Bistriţa-Năsăud), fiind unul dintre sculptorii reprezentativi ai generatiei ’70. 

A fost membru al U.A.P. din 1981, secția sculptură.

A absolvit Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca în 1965. A fost admis, în același an, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Sculptură, la clasa profesorului Kós András. A absolvit Institutul Arte Plastice „Ion Andreescu” în 1972.

A fost profesor la Liceul Pedagogic „George Coșbuc” din Năsăud.

A fost membru fondator al Cenaclului de Creaţie al UAP Bistriţa-Năsăud și a reprezentat Bistriţa în numeroase manifestări atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

A contribuit la înfiinţarea Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa şi la obţinerea spaţiului pentru atelierele artiştilor bistriţeni, spaţiu care găzduieşte astăzi şi Galeriile de Artă Arcade 24 ale UAP Bistriţa-Năsăud.

Grigore Bradea a murit în 10 iulie 1998, la Bistriţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *