Mai mult de jumătate din camerele de supraveghere ale Poliției Locale sunt nefuncționale în momentul de față, spune primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, care afirmă că orașul va fi împânzit cu astfel de camere în viitor.
”La Bistrița a fost implementat un sistem de camere de supraveghere video acum 11 ani. Acesta a fost încredințat Poliției Locale, dar este depășit ca performanțe tehnice, cu defecțiuni frecvente care îi reduc operabilitatea. În prezent, dintre cele 90 de camere montate inițial, mai funcționează 33-35, dar și acestea cu intermitențe”, a spus primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
Edilul Bistriței a vorbit despre situația acestor camere de supraveghere în contextul în care, la finele săptămânii trecute, doi tineri au fost agresați în plină stradă.
”Nu vreau să trec cu vederea evenimentul reprobabil de zilele trecute, când doi tineri au fost agresați în spatele unei biserici, într-un părculeț ce urmează să fie reabilitat, la Big. Este un incident regretabil. Bistrița nu a fost niciodată un câmp pentru reglare de conturi. (…) Ceea ce s-a întâmplat este de neacceptat, iar răspunsul instituțional al autorităților trebuie să vină cât se poate de ferm”, a adăugat Ioan Turc.
Potrivit primarului, locul unde s-a petrecut nefericitul incident va fi modernizat, iar proiectul cuprinde inclusiv montarea unor camere de supraveghere.
De asemenea, Ioan Turc a adăugat că în viitor în Bistrița vor fi montate mai multe echipamente de acest fel.
”În ambele proiecte de regenerare urbană – mă refer la Independenței Nord, care cuprinde un areal foarte mare, și la Andrei Mureșanu, de asemenea cu areal mare – am prevăzut și camere de supraveghere video. Tot pe regenerare urbană, urmează să reabilităm clădiri importante din punct de vedere arhitectural din centrul istoric și vom monta și aici camere de luat vederi. Menționez că lucrăm la un proiect mare circumscris conceptului de smart city, proiect în urma căruia urmează să montăm camere de supraveghere în toate zonele din oraș care prezintă un potențial pericol, inclusiv camere de luat vederi care vor monitoriza traficul atât a mașinilor din oraș, cât și a celor care traversează orașul. Vorbim de camere inteligente care va citi numerele la intrare și la ieșire”, a mai adăugat Ioan Turc.
În acest context, primarul a anunțat că municipalitatea va înființa încă două puncte de lucru ale Poliției Locale.
”Am constituit deja două puncte de lucru pentru Poliția Locală, în cartierul Subcetate și la Viișoara. Statistic s-au redus totuși semnificativ plângerile cetățenilor din zonele respective. Urmează să mai constituim alte două posturi de Poliție Locală. La Sigmir, în urma discuțiilor instituționale cu un antreprenor care urmează să construiască un centru rezidențial, vom obține gratuit un spațiu pe care îl vom transforma în post de poliție locală. Un alt punct va fi construit la Sărata. Însă, nici trecerea Poliție Locale în aparatul propriu al primarului, nici înființarea altor posturi de Poliție Locală sau suplimentarea numărului de posturi de polițist local nu sunt suficiente. Trebuie să se umble la cadru legal. Vom discuta și cu colegii din Poliția Locală, dar și cu Poliția națională și cu Jandarmeria pentru a gândi un set de măsuri care să fie transmis parlamentarilor din județ, în așa fel încât cadrul legal să fie amendat. Poliția Locală și cea națională au nevoie de prerogative mai clare și mai ferme dacă ne dorim ca lucrurile să fie ținute cu adevărat sub control”, a completat Ioan Turc.