Ministrul Bogdan Ivan: La Cluj-Napoca se construiește Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială. Studenții și cercetătorii vor avea resurse de ultimă generație și șansa de a lucra la proiecte cu impact global

La Cluj-Napoca se construiește Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială, un proiect inovator destinat cercetării și dezvoltării tehnologiilor emergente, o investiție de peste 88 de milioane de lei ce aparține Universității Tehnice.

Conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, vineri, un eveniment prin care a marcat începerea oficială a lucrărilor pentru acest institut.

Alături de conducerea universității, la ceremonie au luat parte reprezentanți ai autorităților naționale și locale, dar și reprezentanți ai mediului socio-economic și ai marilor companii partenere.

În deschiderea evenimentului, rectorul UTCN, prof. dr. ing. Vasile Țopa, a subliniat: ”Este o zi mare nu numai pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, este o zi importantă pentru oraș, pentru Transilvania și pentru România. Aici se va edifica, în 18 luni, o construcție care are 14 mii de metri pătrați desfășurați, 33 de laboratoare și va putea să pună împreună inteligența a 300 de oameni. Vor lucra masteranzi, doctoranzi și cercetători și dorim ca acest hub al inteligenței artificiale să adune tot ce este mai bun din România pentru că, de fapt, dorim să fim un pol de excelență în inteligența artificială”.

La eveniment au participat, alături de alți reprezentanți ai administrației centrale și locale, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, dar și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială este primul centru de cercetare din România, de după 1990, ridicat de la „zero”, după cum a remarcat în cuvântul său ministrul Bogdan Ivan, care a subliniat rolul de pionierat al UTCN în ceea ce privește ecosistemul inovării și inteligenței artificiale.

Prin angajamentul său pentru excelență academică și inovație, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca își consolidează poziția de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligență Artificială va oferi studenților și cercetătorilor resurse de ultimă generație și șansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospațial, tehnologic și militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligența artificială reprezintă viitorul tehnologiei și va revoluționa modul în care trăim și muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătățirea serviciilor publice și crearea de soluții personalizate pentru cetățeni și companii, posibilitățile sunt nelimitate. Centrul de Inteligență Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generațiile viitoare de inovatori și lideri în tehnologie. Cluj-Napoca găzduiește peste 1.200 de companii IT, oferind locuri de muncă pentru zeci de mii de specialiști. Ecosistemul tehnologic vibrant și colaborarea strânsă dintre sectorul privat și cel academic transformă Clujul într-un adevărat hub de inovație, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui lucru”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis: ”decizia înființării Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este o dovadă a adaptabilității la prezent, unul în care tehnologia este parte din realitate. În viitor, toți cei care suntem prezenți aici, vom putea spune nepoților noștri cum s-a pus cărămida Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială și vom vedea rezultatele minților geniale. Acesta nu este doar un pas înainte în direcția afirmării excelenței academice, ci și o confirmare a rolului important pe care România îl are în cercetare tehnologică și inovativă la nivel internațional. Dincolo de toate acestea, cred că cel mai important obiectiv al Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială este să strunească inteligența artificială înspre a face doar bine! Descoperirile voastre aș vrea să salveze vieți! Noi, de exemplu, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, deja avem microscoape operatorii și tehnologie bazată pe inteligență artificială, medicii noștri au redus timpul de intervenții chirurgicale prin AI, vedem inimi care se creează și bat datorită acestui domeniu. În județul Bistrița-Năsăud clădim și ICloudul Regional, un produs informatic dedicat oamenilor din șase județe care va aduce administrația la un click distanță. Și mai este ceva! Îi spunem inteligență artificială, dar ea pornește din inteligența reală a unor tineri și profesori geniali. Mult succes și susținem dezvoltarea UTCN și în acest domeniu, inclusiv la Bistrița!”.

Evenimentul prin care a fost marcată începerea oficială a lucrărilor a cuprins și un tur virtual al Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială și un moment simbolic, în care, la temelia institutului a fost plasată, cu ajutorul unui roboțel, o Capsulă a Timpului, în care toți participanții au fost îndemnați să lase un mesaj pentru viitorii cercetători.

Contractul pentru execuția lucrărilor, încheiat cu compania KÉSZ Construcții România, în valoare de 88.315.822 RON fără TVA, a fost semnat pe 14 septembrie 2023. Proiectarea a început pe 29 septembrie 2023, iar execuția pe 8 mai 2024. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru 8 noiembrie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!