Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a afirmat că în anii 2018 și 2019 România nu s-a mai confruntat cu o criză a lemnului de foc, ci din contră, lucrurile au stat foarte bine din acest punct de vedere și populația a avut de unde să se aprovizioneze. Chiar și în prezent, în depozitele Regiei Naționale a Pădurilor există lemn pe stoc. Totuși, o problemă din acest punct de vedere mai trebuie rezolvată afirmă ministrul: cea a prețului lemnului de foc, care de cele mai multe ori este mult mai mare din cauza intermediarilor.
”Concluzia este că deși unii au fost reținuți, au fost sceptici că în România nu va mai fi o criză a lemnului de foc, realitatea a demonstrat că aceasta, cel puțin în anii 2018, 2019, a dispărut. Nu a mai fost o criză a lemnului de foc, dimpotrivă, nu am avut niciun moment rampele sau depozitele goale, ci a fost disponibilitate către cetățeni a lemnului de foc și la ora actuală avem pe stoc fără nicio problemă. Cine dorește să achiziționeze lemn de foc se găsește în depozitele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva” a declarat Ioan Deneș, într-o conferință de presă organizată la Bistrița.
Totuși, ministrul mai afirmă că în prezent mai trebuie rezolvată încă o problemă la acest capitol al lemnului de foc pentru populație – cea a prețului lemnului de foc.
”Din analizele făcute chiar și astăzi s-au despins câteva concluzii, pe care o să le aduc în actualitate în perioada următoare, astfel încât să înlăturăm acest impediment cât de repede posibil. Sunt două elemente pe care le-am identificat. Unu: în acest circuit, din momentul plecării din depozit sau din rampă, până în momentul sosirii la cetățean apare o verigă numită intermediar, cel care transportă lemnul de foc. Dacă în depozit sau în rampă lemnul de foc se vinde undeva între 200-300 de lei metru cub, ajunge la cetățean, dacă e mai aproape de un fond forestier, pe la 500 de lei metru stern. Și trebuie subliniat acest lucru, că lemnul pe care cetățenii îl cumpără de la intermediari este metru stern și nu metru cub. În zona de câmpie, metru stern ajunge chiar și la 700 de lei” a mai afirmat Deneș.
Pentru a elimina această practică, ministrul Apelor și Pădurilor spune că se are în vedere posibilitatea de a oferi și transport inclus atunci când cetățenii solicită lemn de foc din depozit sau din rampă.
O a doua problemă identificată vizează TVA-ul. ”Vom analiza această situație, iar la lemnul de foc pentru cetățeni să existe posibilitatea să aibă un TVA diminuat, ca de altfel și la alte bunuri oferite cetățenilor” a mai completat ministrul.
Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a completat că anul trecut, Regia Națională a Pădurilor a recoltat 3,9 milioane metri cubi din pădurea proprietate publică a statului. Din acest total, cantitatea de 1,7 milioane metri cubi a fost destinată populației, 1,2 milioane având destinația de lemn de foc. În prezent, pe stoc mai există aproximativ 800.000 de metri cubi.
Da ce o crescut copaci azi noapte ca FAT FRUMOS ?Declaratie de doi bani. Ministre ai padure ? Vin-o sa te plimbi cu mine sa vezi cum stau lucrurile pe direct.