Pe 27 septembrie, între orele 13:00 – 24:00, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește ediția 2024 a evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.
”Curiozitatea este parte a ADN-ului uman! Vino și tu să sărbătorim împreună știința și inovația la unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului! Vineri, 27 septembrie, te invităm să explorezi alături de noi universul fascinant al cunoașterii! Vei avea parte de: prezentări captivante, expoziții interactive, experimente spectaculoase, interviuri cu oameni de știință, concursuri antrenante și ateliere creative și jocuri educative. Ne pregătim cu multe surprize și activități pe care nu le vei uita prea curând! Nu rata șansa de a-ți alimenta curiozitatea și de a descoperi minunile științei!”, este invitația pe care Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a lansat-o bistrițenilor.
În cadrul ediției de anul acesta, care se desfășoară simultan în peste 400 de orașe europene, va avea loc și un concurs dedicat elevilor. Este vorba despre un concurs de creație cu tema ”Cercetarea începe în școală”. Înscrierile se fac pe două categorii: gimnaziu și liceu. Elevii care doresc să participe se pot înscrie prin formularul disponibil pe pagina noastră de internet https://noaptea-cercetatorilor.eu/concursuri/, tot aici urmând să încarce și lucrările. Termenul limită de înscriere este 25 septembrie, ora 24:00.
Anul acesta, orașele Bistrița, Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi se alătură celor peste 400 de orașe europene dedicate cercetării și inovării.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un proiect inițiat și implementat de Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Obiectivul acestui proiect este de a crea cel mai potrivit context pentru ca publicul să observe și să conștientizeze cum rezultatele cercetărilor științifice și de utilizare a tehnologiei și inovației sunt transferate în produse și servicii folosite de comunitate.