„Transportul elevilor cu autobuze și microbuze școlare devine tot mai riscant în condițiile unei infrastructuri rutiere din ce în ce mai deteriorate și a unui trafic din ce în ce mai aglomerat” este de părere deputatul Ionuţ Simionca.
Conform Institutului Național de Statistică, statistica accidentelor de circulație cauzatoare de vătămări corporale în rândul tinerilor cu vârsta până la 20 de ani este foarte îngrijorătoare – dacă în anul 2013 s-au produs 6.363 răniri și decese, în anul 2016 s-au produs 8.306 răniri și decese în rândul acestora.
Acesta este şi motivul pentru care deputatul Ionuţ Simionca a iniţiat un nou proiect legislativ pe care l-a prezentat astăzi, în premieră, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.
„Pornind de la buna practică consacrată în Statele Unite ale Americii, propunerea legislativă introduce obligația unităţilor de învăţământ, autorităţilor administraţiei publice locale şi operatorilor de transport rutier care dețin autovehicule având inscripţia „transport şcolar” destinate transportului de persoane exclusiv din categoria elevilor şi personalului didactic de a le echipa cu dispozitive luminoase cu mesajul STOP, aflate în stare de funcționare” mai precizează parlamentarul bistriţean.
Conform inițiativei, conducătorii autovehiculelor având inscripţia „transport şcolar” sunt obligați să semnalizeze intenția de a opri pentru urcarea/coborârea pasagerilor prin punerea în funcțiune a dispozitivului luminos cu mesajul STOP și menținerea acestuia în funcțiune pe toată durata opririi, cu excepția cazului în care ies din trafic în staţiile prevăzute cu alveole. Dispozitivul luminos cu mesajul STOP este în funcțiune dacă indicatorul “oprire” se află în poziție perpendiculară față de autovehicul și lămpile cu lumină roșie intermitent-alternativă emit semnale luminoase.
În această situație, conducătorii de vehicule care circulă pe același sens de circulație și în spatele autovehiculelor având inscripţia „transport şcolar” care au în funcțiune dispozitivul luminos cu mesajul STOP sunt obligaţi să oprească imediat, la o distanţă suficientă faţă de acestea. De asemenea, conducătorii de vehicule care circulă din sens opus sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie.
Potrivit proiectului, similar cheltuielilor pentru dotarea cu trusa medicală, triunghiurile reflectorizante, stingătoarele pentru incendii ori cu anvelopele de iarnă, cheltuielile pentru dotarea cu aceste dispozitive luminoase cu mesajul STOP revine deținătorilor autovehiculelor în cauză.
În consecință, deputatul Ionuţ Simionca este de părere că propunerea legislativă va conduce la adoptarea unei conduite preventive în timpul deplasării pe drumurile publice atât din partea conducătorilor de autobuze și microbuze școlare cât și a celorlalți conducători de vehicule și, prin aceasta, la reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere cu consecințe grave asupra elevilor.
„Am finalizat proiectul de lege, acum am început strângerea de semnături, vreau să strâng semnături de la parlamentari din toate partidele politice, siguranţa copiilor noştri nu are culoare politică. În zilele care urmează, voi depune proiectul la Parlament” a încheiat Ionuţ Simionca.