Peste 400 de testări cu aparatul Drug Test în Bistrița-Năsăud, în primele 9 luni ale anului. Câte au fost pozitive

Aproximativ 20 la sută din testările cu aparatul Drug Test efectuate de polițiști în primele nouă luni ale acestui an au fost pozitive, potrivit datelor prezentate de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Mihai Lupșa.

Într-o conferință de presă, comisarul șef de poliție Mihai Lupșa a precizat că, de la începutul acestui an și până în prezent, polițiștii au efectuat 407 testări cu aparatul Drug Test în județul Bistrița-Năsăud, 77 având rezultat pozitiv.

În același interval, polițiștii au constatat 283 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, cu 13 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe parcursul anul 2023, polițiștii, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au intensificat acțiunile în sistem integrat, fiind efectuate frecvent controale în trafic. În cadrul acestora, s-au efectuat și testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar conducătorilor auto li s-au explicat consecințele asociate consumului acestor substanțe.

Totodată, în primele 9 luni ale acestui an, oamenii legii au desfășurat și peste 290 de acțiuni preventive în rândul conducătorilor auto. În timpul acțiunilor, polițiștii au utilizat și ochelari care simulează efectele consumului de alcool sau substanțe interzise. În dotarea IPJ Bistrița-Năsăud există, de la începutul acestui an, cinci seturi de astfel de ochelari.

Potrivit Poliției, ochelarii pentru alcool simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie (obiecte mai departe decât în realitate, vedere dublă, slăbită, de tip tunel, timp mare de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări de echilibru). Versiunea nocturnă a ochelarilor pentru alcool – simulează o alcoolemie de cca 1,3- 1,5 la mie (simulează suplimentar influențe puternice în lumină difuză, crește senzația de somnolență, vedere de tip tunel, obiectele par mai departe decât în realitate, viteze interpretate eronat, crește timpul de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări puternice de echilibru). Ochelarii de dependență pentru alcoopop – simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (obiectele par mai departe decât sunt în realitate, vedere slabă, vedere de tip tunel, fără vedere dublă, apar tulburări echilibru, crește timpul de reacție). Versiunea nocturnă pentru alcoopop – simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (stare de dependență medie, obiectele par mai departe decât in realitate, vedere mai slabă, uneori de tip tunel, apar tulburări de echilibru, crește senzația de somnolență). Ochelarii pentru alcool rezidual – simulează o alcoolemie de cca 0,3- 0,5 la mie (influență redusă a alcoolului, obiectele par mai departe decât în realitate, distanțele vitezele realiste, vedere ușor încețoșată, ușoară confuzie).

În ceea ce privește ochelarii pentru droguri, aceștia simulează consum mare de droguri (dezorientare, modificare puternică a percepției, tulburări optice, modificarea culorilor, nesiguranță puternică, senzație de pierdere a controlului).

Polițiștii vor organiza și în perioada următoare activități preventive, dar și controale în trafic, în vederea depistării și tragerii la răspundere a conducătorilor auto care nu respectă normele rutiere și pun în pericol ceilalți participanți la trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *