Evaluarea populației de capră neagră din Parcul Național Munții Rodnei se desfășoară în această perioadă, la acțiune participând specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului și ai Direcției Silvice Maramureș, ai Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii Naționale de Mediu, precum și specialiști în cinegetică.
La nivel national, specialiștii în cinegetică estimează o populație de aproximativ 7.000 de capre negre, România având una dintre cele mai dezvoltate populații din Europa.
La acțiunea derulată până în prezent pe raza Parcului Național Munții Rodnei ”au participat 37 de persoane din cadrul mai multor instituții și voluntari. S-au parcurs 13 trasee și s-au văzut 84 de exemplare de capră neagră” spun reprezentanții Parcului. Specialiștii mai au de parcurs încă 6 trasee, pentru că în total, acțiunea se desfășoară pe 19 trasee. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este 222 de exemplare.
Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Parcul cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
FOTO: Parcul Național Munții Rodnei – Facebook