Pompierii, solicitați să stingă cinci incendii de vegetație uscată

Pompierii din Bistrița-Năsăud au fost solicitați, luni, să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată izbucnite în zone diferite ale județului.

Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, un astfel de incendiu a izbucnit în localitatea Nuseni. Intervin la fața locului pompierii militari cu două echipaje de stins incendii, Ocolul Silvic și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nuseni.

Alte două incendii de vegetație în localitățile Telciu și Strâmbă. Pentru lichidarea lor intervin pompierii de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Telciu și Josenii Bârgaului.

Un alt incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Leșu, aici intervenind Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Leșu.

Cel de-al cincilea incendiu de vegetație a izbucnit în Mureșenii Bârgăului (mai sus de Drumul Romanilor). La fața locului a fost alocat un echipaj de pompieri militari, Ocolul Silvic Tihuța Colibița și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tiha Bârgăului.

Pompierii avertizează că utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor, care de multe ori ajung să afecteze locuințe sau păduri.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii recomandă respectarea următoarele măsuri de prevenire:

  • arderile de vegetație uscată să nu fie efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
  • să supravegheze în permanenţă focul până la stingerea completă a acestuia;
  • să asigurare în apropiere un recipient cu apă, unelte (lopeţi, măturoaie etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
  • arderea resturilor să se facă la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
  • arderea miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, care se obține gratuit de la primărie, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționeză conform Legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *