Prefectul Teofil Cioarbă a prezentat rezultatele controalelor efectuate în centrele de vârstnici din Bistrița-Năsăud

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, rezultatele controalelor efectuate de instituțiile statutului în centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice, persoane cu handicap şi copii din judeţ.

Potrivit prefectului, la acțiunile de control au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Agenției Județene pentru Plăți şi Inspecție Socială, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratului de Poliție Judeţean.

Au fost verificate cele 36 de centre care fac obiectul ordinului prefectului – 14 centre pentru copii, 15 centre pentru persoane vârstnice, cinci pentru persoane cu dizabilități și două centre pentru alte persoane dependente, altele decât persoane vârstnice sau cu dizabilități. În aceste centre există 821 de persoane, din care 114 copii, 428 de persoane vârstnice, 223 de persoane cu dizabilități și 56 de alte persoane dependente. Nu au fost identificate cazuri speciale, de maltratare sau de tratare cu neglijență a persoanelor care sunt în aceste centre. Au fost constatări din partea tuturor instituțiilor care au făcut parte din această comisie mixtă și s-au luat următoarele măsuri:183 de contravenții constatate, din care 30 aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, 37 de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, 3 de Agenția Județeană pentru Plăți şi Inspecție Socială, 20 – Direcția de Sănătate Publică, 9 – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, 54 – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și 30 – Inspectoratul de Poliție Judeţean. Ca și măsuri complementare, au fost retrase autorizațiile sanitare de funcționare pentru 4 centre, după cum urmează: Centrul pentru persoane vârstnice Beclean, Centrul rezidențial pentru vârstnici Târlișua, Centrul de ocrotire a persoanelor vârstnice Casa Devai din Matei și Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru. Aceste retrageri de autorizări s-au luat ca urmare a modificărilor care s-au făcut în structura acestor centre. În trei cazuri au fost amenajate saloane care nu erau cuprinse în autorizația de funcționare și necesită o reautorizare. La centrul din comuna Matei a fost identificată amenajarea a 11 saloane pentru care nu a fost solicitată reautorizarea. Pentru trei centre – de la Maieru, Târlișua și Beclean – au fost deja depuse solicitări de reautorizare. Fiecare instituție care a fost în control a urmat tematica națională. Nu au fost identificate probleme deosebite și s-au lăsat doar măsuri pentru remediere. În perioada următoare, fiecare din aceste centre vor fi reverificate pentru a vedea dacă au fost duse la îndeplinire măsurile impuse. De asemenea, în timpul controlului au fost retrase unele produse folosite la producerea mâncării în aceste centre. Concluzia este că probleme deosebite nu au fost identificate. Persoanele care au fost în centre au stat de vorbă și cu beneficiarii și condițiile de îngrijire sunt unele normale. Avem și două situații de centre care nu sunt acreditate/licențiate, dar care au transmis documentația către Ministerul Muncii, nefiind primită licența de funcționare. Aici o să fie urmărită activitatea în perioada următoare”, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.

Sursa citată a mai precizat că în acest moment se face o centralizare la nivel național a locurilor disponibile din fiecare județ, pentru a vedea care sunt centrele care pot primi persoane din alte județe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *