Prefectul Teofil Cioarbă către șefii Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor: ”Ieșiți mai des în teren și monitorizați situația permanent, nu numai primăvara!”

Problema gunoaielor care au invadat malurile apelor din județul Bistrița-Năsăud a fost discutată miercuri într-o ședință a Colegiului Prefectural, ocazie cu care prefectul Teofil Cioarbă a solicitat reprezentanților instituțiilor cu atribuții în acest domeniu să iasă mai des în teren, să facă verificări și să aplice legea.

Rugămintea mea pentru Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor este să ieșiți mai des în teren, pe cursurile apelor, și să monitorizați situația permanent, nu numai primăvara. Ieșiți să vedeți și dumneavoastră de unde provin gunoaiele pentru că sunt de la gospodăriile de pe cursurile apelor. În fiecare primăvară ne șocăm de numărul mare de deșeuri. Rugămintea mea este ca în cursul anului să ieșiți și să aplicați legea. Nu este posibil ca, în fiecare primăvară, noi să avem un munte de deșeuri și să spunem că ne mirăm de unde sunt. Știm cu toții de unde sunt. Mergeți la Joseni, vedeți care e problema acolo, la Ilva Mică, cunoaștem zonele. Nu putem numai să ne mirăm și în fiecare primăvară să ieșim cu sacii și să facem ecologizare. Trebuie să aplicați și legea!”, a spus prefectul Teofil Cioarbă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai cerut instituțiilor să încheie protocoale cu primăriile pentru a gestiona așa cum se cuvine situația deșeurilor care au invadat malurile apelor.

Situația trebuie gestionată împreună cu UAT-urile. Faceți protocoale cu UAT-urile pentru colectare deșeurilor. (…) Poate pe principiul Poliția Animalelor, trebuie făcută și o Poliție a Apelor. Până reușim să avem ape curate, ar fi bine să avem și o propunere legislativă în acest sens. O să încercăm să facem o solicitare către parlamentarii județului și, dacă la nivel central se va considera util, să avem așa ceva până vedem că avem ape și maluri curate”, a mai spus prefectul Teofil Cioarbă.

La rândul său, subprefectul Decsei Atilla a menționat că la nivelul Instituției Prefectului va fi constituită o comisie mixtă care va verifica gradul de igienizare la nivelul UAT-urilor din județ.

Până la constituirea comisiei mixte de verificare, am rugămintea ca UAT-urilor pe care o să le verificați să le fie date termene concrete în așa fel încât atunci când vom merge în teren să nu fie nevoie să dăm termene la termene”, a spus Decsei Atilla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *