Prefectura Bistrița-Năsăud lansează un apel către bistrițenii care au participat la Revoluția din Decembrie 1989

În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, iar Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud și Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud intenționează să realizeze o expoziție tematică. În acest sens, cele două instituții lansează un apel către bistrițenii care au trăit acele momente.

 

 

În cadrul expoziției, organizatorii vor să expună materiale foto, audio, video, înscrisuri sau alte materiale din acele zile importante pentru nașterea democrației în România, motiv pentru care cetățenii care pot contribui la acest demers sunt rugați să o facă.

”Pentru a realiza acest proiect, adresăm un apel tuturor cetățenilor județului care dețin astfel de materiale privind evenimente din județul nostru sau din oricare alt loc din țară, din perioada decembrie 1989 – mai 1990, care pot fi donate sau transmise în custodie temporară Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud”, se arată în apelul lansat de Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsud, prin intermediul unui mesaj postat pe rețeaua Facebook.

Cei care doresc să contribuie la această inițiativă pot contacta instituțiile organizatoare:

  • Serviciul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud – telefon: 0743 870 872 (șef serviciu Cornelia Vlașin) sau email: cornelia.vlasin@arhivelenationale.ro;
  • Cancelaria Prefectului județului Bistrița-Năsăud – telefon: 0753 520 890 (consilier Bianca Danci) sau email: bianca.danci@prefecturabn.ro,

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în toată țara, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România.

2 comments

  1. să scoata miliția + securitatea de atunci
    fără grețuri ..altfel vorbim despre un singur calup de fotografii ținute su’ cheia arhivelor statului
    chipurile „nu exista fotografii ..s-au dat pentru obținerea certificatelor de revoluționar”
    singurele fotografii sunt cele publicate de Cosmin în vremea colaborării cu bistriteanul.ro

  2. Inainte de orice expoziție tematică dedicata aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, Instituția Prefectului ar trebui să se ocupe de refacerea spatiului comemorativ „Eroii Revoluției din 1989” din Piața Petru Rareș situat pe esplanada din fata Prefecturii. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat atunci cum că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti.
    De aceea este necesar ca măcar troita sa fie adusă inapoi in Piața Petru Rareș , asa cum solicită bistritenii indignati de mutarea ei in cimitir, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care locuitorii au protestat în decembrie 89. Aici, in Piața Petru Rareș si nu in in cimitirul de pe strada Tărpiului, s-au adunat peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Pe de alta parte, in perioada dinainte de revolutie comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii de la Coroana, pentru ca Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea.
    De aceea, troita trebuie adusă inapoi in fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă si un semn ca Revolutia Română a biruit cu ajutorul crucii.

error: Content is protected !!