Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a lansat duminică seara un apel către membrii Consiliului Local Bistrița. El le-a solicitat consilierilor municipali să sprijine un proiect care vizează construcția Centrului Regional de Tratare a Adicțiilor la Minori, proiect care a fost respins în ședința ordinară din această lună și care urmează să fie dezbătut din nou într-o ședință extraordinară programată pentru luni, 23 decembrie.
”Mâine, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Bistrița, va fi dezbătut un proiect esențial pentru județul nostru și întreaga regiune Nord-Vest: construcția Centrului Regional de Tratare a Adicțiilor la Minori. Fac un apel către toți consilierii locali, indiferent de apartenența politică, să sprijine acest proiect de o importanță semnificativă pentru comunitate. Vă mulțumesc anticipat pentru implicare și susținerea acestui proiect vital pentru oameni, pentru prezent și viitor”, a transmis Emil Radu Moldovan pe pagina sa de Facebook.
Practic, Consiliul Local Bistrița trebuie să își dea acordul pentru trecerea unei suprafețe de teren din domeniul public al municipiului Bistrița în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud, în scopul realizării Centrului Regional de Reabilitare şi Reintegrare a Minorilor cu Adicţii.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, centrul va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, ca un compartiment al secției de Psihiatrie.
Acesta ar urma să fie construit în Unirea, pe un teren situat în apropierea TeraPlast Arena. Centrul va avea o capacitate de 24 de locuri, iar pacienții internați vor fi încadrați într-un program cu activități specifice recuperării (supraveghere medicală și tratament specific, educație, sport, ergoterapie (terapie prin muncă), socializare), program întocmit de către o echipă de specialiști din cadrul Ministerului Sănătății.
Personalul care va deservi centrul este format din personal medical (medici, psihologi, asistenți medicali, personal auxiliar), dar și profesori și orice altă categorie profesională de care este nevoie conform programului de reabilitare.
”Proiectul a fost gândit pornind de la un concept de centre de tratare a adicțiilor construite în țările scandinave (va fi un fel de spital pensiune și nicidecum un spital penitenciar), pacienții urmând a fi internați benevol, cu acceptul părinților, pe o perioadă mai lungă de timp și vor avea acces la o serie de facilități construite în cadrul centrului, cum ar fi: cazare în camere cu 1, 2 sau 3 paturi cu grup sanitar propriu, dotat cu obiecte sanitare antivandalism, sală de cursuri (ei își vor continua ciclul educațional, în acest scop urmând ca spitalul să încheie un acord de parteneriat cu Inspectoratul scolar), laborator informatică, ateliere pentru reconversie profesională, sală terapie de grup, sală meloterapie și minicinema, sală de sport multifuncțională, teren sport exterior multifuncțional, bazin de înot, parc de relaxare, zonă dedicată ergoterapiei cu seră pentru plantarea legumelor (care vor fi consumate în bucătăria proprie), zonă administrativă cu birouri, cabinete de consultații, săli de tratament, sală fizioterapie, bucătărie, sală de mese”, a explicat Emil Radu Moldovan.
Șeful administrației județene a menționat că ”zona a fost aleasă pornind de la următoarele considerente formulate de către echipa de specialiști din cadrul Ministerului Sănătății: într-o zonă relativ retrasă, liniștită, în apropierea pădurii, să aibă acces la infrastructura rutieră și la utilități, să fie la o distanță relativ apropiată de spital unde funcționează secția de Terapie intensivă (copiii la începutul tratamentului pot trece prin stări de sevraj care să necesite îngrijiri specifice)”.