În urma unor acțiuni de control asupra conturilor de execuție bugetară ale Primăriei Bistrița pe anul 2017, Camera de Conturi Bistrița-Năsăud a întocmit un raport de audit financiar, raport în care este prezentată și o situație privind gradul de îndatorare a bugetului local.
”În anul 2017 unitatea administrativ-teritorială Bistrița a avut în derulare 3 contracte de împrumut, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului Bistrița, calculat până la finele perioadei de rambursare situându-se sub limita maximă de 30% prevăzută de lege” se arată în raportul Curții de Conturi.
Primăria Bistrița a accesat trei împrumuturi:
- primul împrumut a fost contractat în anul 2006, pe vremea când primar era Vasile Moldovan. Atunci a fost împrumutată suma de 35.000.000 lei, pe o perioadă de 20 ani, pentru finanțarea obiectivului „Modernizare și consolidare străzi în municipiul Bistrița”;
- cel de-al doilea împrumut a fost accesat în anul 2014, pentru suma de 20.000.000 lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru finanțarea obiectivelor de investiții „Îmbunatatirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 1, Bistrița 2 și Bistrița 3″ și „Realizare Parc Industrial Bistrița Sud”;
- cel de-al treilea împrumut a fost accesat tot în anul 2014, fiind vorba despre un credit de tip revolving, pentru suma de 20.000.000 lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru finanțarea proiectelor de investiții „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea” și „Amenajare legătură strada Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea Podului Berăriei peste râul Bistriţa”.
Situația privind datoria publică la finalul anului 2017 se prezintă astfel:
De asemenea, potrivit raportului Curții de Conturi, ”în anul 2017 nu au fost efectuate plăti din împrumuturi pentru finanțarea obiectivelor pentru care acestea au fost contractate”.
Primarul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, afirma la finele anului trecut că gradul de îndatorare nu a trecut de pragul de 7 procente, motiv pentru care se gândește chiar să mai acceseze un împrumut pentru realizarea unui aqualand în Complexul Wonderland.
”De când sunt eu primar îndatorarea publică a municipiului nu a depășit 7 la sută. Noi avem dreptul, conform legii, la o îndatorare de maximum 30 la sută. Și sunt orașe precum Clujul, Timișoara sau altele, care au o astfel de îndatorare. Noi nu am depășit 7 la sută, iar la ora actuală cred că suntem undeva la 5 la sută, ceea ce ne va permite să abordăm din acest punct de vedere și finanțarea unui Aquapark în zona Wonderland” declara în 2017 primarul Crețu.
Ce sa inteleg eu,contribuabilul ?Ca se mai pot lua imprumuturi ?