Primăria Bistrița nu se grăbește să recepționeze investiția privind Podul Berăriei și strada Faleză! Care este motivul?

Cu toate că lucrările de amenajare a Podului Berăriei și a străzii Faleză din municipiu sunt aproape gata, iar cele două investiții au fost deschise circulației la începutul acestui an, Primăria Bistrița nu se grăbește să le recepționeze pentru că ar exista posibilitatea recuperării sumelor cheltuite cu aceste obiective.

Nu facem recepția la Podul Berăriei pentru că e o poveste mai lungă. România nu a reușit să atragă în 2017 și se prevede că nici în 2018 finanțarea acordată de Uniunea Europeană. Sunt în pericol să se retragă 800 de milioane de euro. S-a luat o măsură la nivel național să se deschidă o axă 13 cu proiecte care sunt începute, sunt nefinalizate, dar care respectă ghidul solicitantului. Astfel, Podul Berăriei, strada Faleză, strada Valea Sigmirului pot să fie decontate, înscrise pe axa asta suplimentară și decontate și atunci nu avem interesul să finalizăm lucrările acolo, până când nu depunem cererea de finanțare. Ca să o depunem cu un contract deschis și nu cu unul închis” a declarat Ovidiu Crețu.

Despre amenajarea Podului Berăriei se vorbea încă din anul 2011, când municipalitatea a realizat un studiu de fezabilitate pentru această investiție, însă, pentru care nu s-au găsit fondurile necesare la acea vreme. Totuși, până la urmă s-au găsit resursele financiare pentru a realiza podul: bugetul local și un împrumut făcut de Primăria Bistrița în care a fost cuprinsă și această investiție.

Astfel că, în 2014 a fost lansată licitaţia pentru a se desemna constructorul. Câștigătoare a fost firma SC Dacia Faber SRL din Cluj Napoca, care în 2015 a început lucrările, iar un an și jumătate mai târziu le-a și încheiat, executând podul care însă nu a putut fi pus în funcțiune din cauza străzii Faleză care nu era amenajată.

Întreaga investiție privind amenajarea Podului Berăriei s-a ridicat la aproximativ 4,8 milioane de lei, adică circa un milion de euro, în vreme ce amenajarea străzii Faleză, care va face legătura între zona Zăvoaie și strada Libertății, a mai costat circa 600.000 de euro.

De asemenea, primarul spunea în urmă cu câteva luni că și Pârtia de schi Cocoș ar putea să se încadreze pe această axă 13, însă, după discuțiile purtate cu specialiștii în domeniu a rezultat că banii cheltuiți cu aceasta nu vor mai putea fi recuperați prin acest mecanism.