Primăria Bistrița intenționează să solicite finanțare prin PNRR pentru construirea unei școli verzi în cadrul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”.
În acest sens, într-o ședință extraordinară, Consiliul Local Bistrița a aprobat un proiect de hotărâre prin care și-a dat acordul pentru ca municipalitatea să solicite finanțare prin PNRR pentru un astfel de obiectiv.
”Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” a transmis Primăriei o adresă în care menționează necesitatea construirii unui local nou pentru clasele V-VIII și parțial pentru clasele pregătitoare, deoarece starea tehnică a clădirii este foarte degradată, cu săli de clasă mici și întunecoase, în majoritatea cărora există stâlpi de susținere pentru structura de rezistență a clădirii, care obturează vizibilitatea la tablă, aceste condiții făcând improprie susținerea cursurilor. În urma consultărilor dintre conducerea unității de învățământ și reprezentanții părinților și ai elevilor, s-a propus demolarea acestei clădiri și construirea unei școli noi care să corespundă standardelor educaționale necesare unui proces didactic de calitate și numărului de elevi în creștere. În acest sens, vor fi demolate corpurile C1 și C2 și se va construi un corp de clădire destinat activităților didactice, cu o suprafață maximă desfășurată de 5.000 mp”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Local Bistrița.
Valoarea eligibilă a proiectului este de 39.761.823,60 lei la care se adaugă TVA, respectiv 8.082.000 euro la care se adaugă TVA.
La nivel național, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat apelul competitiv de proiecte pentru ”Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
Conform Ghidului solicitantului aferent apelului competitiv de proiecte pentru Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi (PNRR), alocarea financiară destinată acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fără TVA, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi. Prin intermediul acestui apel, toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, și județe), precum și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale Municipiului București (sectoare) pot obține granturi atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de ”școală verde”.