Primăria Bistrița va condiționa eliberarea autorizaţiilor de construcţie pentru locuințe colective de montarea unor centrale termice comune

Primăria Bistrița va condiționa eliberarea autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe colective de montarea unor centrale termice comune, a anunțat miercuri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, primarul Ioan Turc.

Nu doar mașinile poluează orașul, ci și centralele termice de apartament. Ținând cont de faptul că în zona industrială s-au făcut o serie de investiții sub presiunea factorilor de mediu, nu am să mă refer în mod special la această componentă. Pentru ca poluarea făcută de centralele termice să nu crească măcar în perioada următoare, am decis la nivelul Primăriei municipiului Bistriţa că viitoarele autorizaţii de construire vor fi eliberate condiţionat de amplasarea centralelor de bloc sau de scară, în situaţiile în care discutăm despre locuinţe colective mari. Datele pe care le avem noi nu sunt la fel de elocvente ca și cele pe care instituțiile care au în gestionare problemele de mediu le furnizează, dar sunt suficient de clare pentru a ne arăta care este dinamica din punct de vedere a calității aerului și ce trebuie noi să facem pentru ca aerul să devină mai bun”, a spus primarul Ioan Turc. O măsură similară a fost luată și la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Primarul Bistriței a completat că nu doar mașinile și centralele termice poluează orașul, ci și praful.

”Din acest motiv, am solicitat Direcției de Servicii Publice ca în acest an să realizeze două lucrări destul de ample: schimbarea bordurilor la scuarurile de pe Bulevardul Republicii și Bulevardul Independenței, în așa fel încât pământul să nu mai fie spălat de ploaie și adus în șosea. Vedem după fiecare ploaie mașini murdare și praf foarte mult. Prin această soluție obținem două rezultate – vom avea un aer mai curat și spații verzi de calitate mult mai bună decât cele pe care le avem în prezent”, a adăugat Ioan Turc.

Sursa citată a mai menționat că în municipiul Bistrița au fost montați senzori pentru monitorizarea calității aerului.

Am montat senzori pe principalele culoare de mobilitate din Bistrița pentru a avea o opinie cât mai clară cu privire la nivelul de poluare din oraș și pentru ca locuitorii orașului, pe principiul transparenței, să aibă acces la aceste date. Aceste date ne ajută să gândim politici pentru ca aerul din Bistrița să devină unul cât mai bun. Planul de mobilitate care se află în acest moment în derulare va aduce o serie de ajustări cu privire la modalitatea în care se va circula în oraș. (…) Practic, prin politici publice putem să reducem poluarea”, a încheiat edilul Bistriței.