Primarul Ioan Turc: În trei ani de mandat, am amenajat peste 800 de noi locuri de parcare în oraș. Urmează și altele

ziar de bistrita parcare independentei
FOTO: arhivă

În ultimii trei ani, Primăria Bistrița a amenajat peste 800 de noi locuri de parcare, susține primarul orașului, Ioan Turc. Edilul afirmă că municipalitatea are un ”proiect ambițios” și că va continua să construiască parcări.

Prezent într-o emisiune la AS-TV, primarul Ioan Turc a vorbit pe larg despre subiectul privind parcările din oraș.

Fosta administrația nu a avut nici cea mai mică preocupare pentru identificarea de soluții pentru parcări noi, care să compenseze din parcările care urmau să se piardă. Între timp, noi am demarat lucrările și observăm că se pierd parcări. În mod normal, vechea administrație, știind ce urmează să se întâmple, pentru că discutăm de vechiul exercițiu financiar, ar fi trebuit să acorde o mai mare atenție construirii de noi parcări, dar nu a avut nicio preocupare în acest sens. (…) Când am aflat că vor dispărea aproape 4.000 de locuri de parcare, atunci am realizat că avem o mare problemă. Spun acest lucru pentru că o parcare nu poate fi realizată pușcând din degete. O parcare presupune studiu de fezabilitate, proiect tehnic, care la rândul lor presupun alte proceduri. Pot să apară contestații, așa cum deja s-a întâmplat pe componenta de execuție. Bineînțeles că venim cu un proiect ambițios de amenajare de noi parcări. În cei trei ani de mandat, am amenajat peste 800 de noi locuri de parcare în oraș. Am pus la pământ 12 puncte termice, focare de infecție. Vom finaliza de demolat tot ce aparține Primăriei, dar oamenii trebuie să știe că nu toate ne aparțin. Unele au fost vândute de fostul proprietar – Proditerm – și astăzi aparțin unor societăți comerciale. Cele 800 de parcări pe care le-am amenajat sunt mult prea puține pentru ceea ce orașul are nevoie, dar urmează să mai construim parcări”, a declarat primarul Ioan Turc.

Edilul a oferit și exemple de parcări pe care municipalitatea le va construi în perioada următoare.

Parcare cu 100 de locuri pe strada Vasile Lupu

”Suntem la faza de eliberare de autorizație de construire. Dacă vremea permite, lucrările vor demara în curând”, a spus primarul.

Parcare cu 90 de locuri pe strada Ion Minulescu

”Vom amenaja o parcare la sol prin dezafectarea unor construcții care există pe perimetrul respectiv și printr-o optimizare a folosirii spațiului. Nu va fi o parcare amenajată prin linii pe asfalt. Vom avea acolo o infrastructură pentru preluarea apelor pluviale, pentru iluminatul parcării. Vom avea stații pentru încărcarea mașinilor electrice pentru că trebuie să încurajăm și această zonă. În ceea ce privește această parcare suntem la nivel de PT+execuție (n.r. – licitație pentru servicii de elaborare a proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor)”, a completat primarul.

Parcare cu 165 de locuri pe strada Năsăudului

Vom construi o parcare de 165 de locuri, deci o parcare mare, pe strada Năsăudului. Aici suntem în contestație la faza de PT+execuție, dar vom depăși și această fază și în primăvară vom demara lucrările, cu atât mai mult cu cât și pe strada 1 Decembrie urmează să vină, din vechile proiecte, piste pentru cicliști care vor elimina un număr important de locuri de parcare. Ne aflăm în discuție avansată cu Ministerul de Finanțe pentru a prelua terenul din spatele clădirii Finanțelor județene, pe care vom amenaja locuri de parcare”, a mai spus edilul.

Parcare cu circa 140 de locuri pe strada Crinilor

Pe strada Crinilor dorim să construim o parcare cu circa 140 de locuri. O serie de cetățeni care locuiesc în proximitatea viitoarei parcări se opun. Au un alt punct de vedere pentru că insistă ca locul de joacă amenajat acolo să rămână. Totuși, în condițiile în care în zona Andrei Mureșanu – Bulevardul Decebal dispar locurile de parcare, eu apreciez că această parcare este foarte utilă, în primul rând pentru cei care locuiesc acolo. Am primit o sesizare de la un grup de cetățeni cu care nu pot să fiu de acord pe fond. Dânșii mi-au scris în felul următor: Nu suntem de acord cu edificarea unei parcări pe strada Crinilor. Noi avem parcare. Dragii mei, orașul este al tuturor, toți trebuie să trăim în acest oraș și trebuie să găsim acele soluții rezonabile care să împace interesul personal al fiecăruia cu interesul general. Ori Primăria Bistrița, prin primar, prin aparatul de specialitate, are această obligație. Referitor la această parcare suntem în consultare publică cu Planul Urbanistic Zonal pentru această investiție”, a adăugat Ioan Turc.

Parcare cu 80 de locuri pe strada Clopoțeilor

”Pe strada Clopoțeilor dorim să amenajăm o parcare cu 80 de locuri, o parcare mai mică, dar pe două niveluri. Avem un proiect de regenerare urbană a zonei Independenței Nord, cea mai afectată de trecerea timpului dintre toate zonele din oraș. Acesta este și motivul pentru care dorim să regenerăm toată zona respectivă, și spațiile verzi, și mobilierul, să venim cu o serie de funcțiuni, să rămână și o mică piață. De asemenea, dorim să construim o parcare din bani europeni, dar din bani europeni putem asigura doar în proporție de 15 la sută costul viitoarei parcări din zona Independenței Nord, actuala piața. Acolo am ridicat deja mai multe tronsoane de mese folosite pentru comerț care nu erau folosite și am suplimentat numărul locurilor de parcare. Pe acel amplasament dorim să construim o parcare etajată în așa fel încât să putem restructura toată zona respectivă, care, dacă ne gândim și la coridorul ecologic Valea Căstăilor, va căpăta o anumită strălucire. Toată această zonă va arăta mult mai bine”, a completat primarul.

Parcare cu 135 de locuri pe strada Carpați

Pe strada Carpați ne propunem să amenajăm o parcare de 135 de locuri. Am avut tot felul de probleme de natură juridică pentru că nu tot terenul acela era proprietate publică. Acum suntem în punctul în care putem să dăm drumul la tema de proiectare, să parcurgem toate etapele următoare și în cursul anului viitor să începem să construim o parcare foarte necesară dacă ținem cont de faptul că strada Carpați este limitrofă cu strada Împăratul Traian de pe care de asemenea dispar o serie de locuri de parcare. Sigur că unii oameni, proprietari de mașini nu vor mai putea să parcheze chiar în fața blocului, dar dacă ai o parcare la 5 minute de mers pe jos de casă, eu spun că e rezonabil”, a menționat edilul Bistriței.

Parcare cu circa 100 de locuri pe strada Lupeni

O altă parcare pe care dorim să o amenajăm este pe strada Lupeni. Aici vom construi o parcare de aproximativ 100 de locuri. Am discutat cu părintele paroh. Biserica are un teren generos și pe acesta Primăria Bistrița va amenaja o parcare la sol, dar după toată rețeta unei parcări moderne. Vom pune în valoare acel teren. Numărul locurilor de parcare care se pierd pe strada Gheorghe Șincai este de circa 80, iar pe Lupeni vom amenaja o parcare de circa 100 de locuri. Dacă ne raportăm și la faptul că, printr-o reconfigurare a parcărilor din Piața Centrală, am obținut încă 34 de noi locuri de parcare, observăm că vom avea o situație relativ similară cu cea anterioară. Adică oamenii vor putea veni în continuare cu mașina către centrul orașului. Să nu ia nimeni în derâdere faptul că am optat pentru reconfigurarea parcărilor existente deoarece dintr-un singur loc de parcare la bordură am realizat două locuri de parcare generoase perpendicular pe bordură. 34 de locuri de parcare înmulțit cam cu 15.000 de euro locul de parcare la sol – atât ne costă în Minulescu, am cifre calde – ne doc undeva către jumătate de milion de euro. Practic, noi dintr-o reconfigurare am făcut o economie de jumătate de milion de euro și am rezolvat, măcar parțial, o problemă stringentă pentru cetățeni”, a completat primarul.

Parcări și pe străzile Sucevei, Grănicerilor și Bistricioarei și în zona Casa Albă

”Pe Sucevei vom construi locuri suplimentare de parcare, pe amprenta punctului termic deja demolat. Pe strada Grănicerilor am demolat punctul termic și construim parcări. Și în zona Casa Albă vom construi locuri de parcare”, a menționat primarul, care a adăugat că în curând va fi deschis pentru parcare terenul situat în spatele BCR.

Acel teren a fost transmis de către fosta administrație către Consiliul Județean. Consiliul Județean a făcut un studiu de fezabilitate și eu am preluat la Primărie terenul cu studiul de fezabilitate, dând la schimb clădirea de pe strada Albert Berger pentru Facultatea de Medicină. Acum modificăm acel studiu de fezabilitate pentru că îmi doresc ca la ultimul nivel al viitoarei parcări să avem o sală de conferințe. Parcarea va avea undeva la 350 de locuri, dar până atunci vom pune piatră, o vom cilindra și vom da drumul gratuit pentru ca oamenii să își poată parca gratuit mașinile acolo”, a explicat Ioan Turc.

”Deci avem un program de realizare de noi locuri de parcare. Soluții există și ne străduim să le punem în operă cât se poate de corect. Vor fi în total peste 2.000 de noi locuri de parcare, ceea ce cred că este o preocupare care va fi încununată de succes. Până acum avem 808 noi locuri de parcare, fără cele 34 recent obținute în zona centrală. Prin tot acest proces investițional, fie că discutăm despre amprenta unor puncte termice, fie că vorbim de parcări etajate, vom rezolva această problemă în Bistrița”, a încheiat Ioan Turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *