Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a dat asigurări, astăzi, la Bistrița, că se va simplifica procedura prin care cetățenii vor putea să își recupereze banii pe taxa auto pe care au plătit-o. Noua procedură va fi valabilă în cazul persoanelor care nu au depus până acum solicitări de restituire a sumelor plătite, dar le vor depune de săptămâna viitoare.
Propunerea de simplificare a procedurii a venit tocmai de la conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, potrivit căreia, pentru un dosar privind restituirea taxei auto ar fi necesare nu mai puțin de 25 de semnături ale altor structuri ale ANAF.
”Am văzut la colegii mei un dosar stufos pentru rambursarea taxei auto. Și am spus așa: Dacă eu am dat un ordin și am spus modelul de cerere este ăn formatul respectiv în care omul trece numele, CNP-ul, mașina și alte date, pe baza acelei cereri, omul vine la ghișeu și acolo se introduc datele, colegul de la ANAF vede informațiile în sistem, urmează o procedură de calcul a dobânzilor respective, dă print la acel document, îl pune omului în față pentru a verifica datele, vede suma care i se cuvine, după care semnează frumos de primire și merge la Trezorerie sau la ghișeu și își ia banii! Nu atâtea documente, că omul acela când a plătitbanii la stat nu a întocmit dosare, i-a dat pur și simplu” a spus ministrul Teodorovici.
Practic, potrivit ministrului, totul se va reduce la un singur document – cererea unică prin care se solicită restituirea taxei auto, noul mecanism urmând să fie pus în practică chiar de săptămâna viitoare. De la Bistrița, ministrul Teodorovici i-a transmis șefului ANAF, Ionuț Mișa, că luni dimineața, la ora 9:00, vrea să vadă pe biroul său ordinul prin care lucrurile să fie schimbate exact așa cum a precizat el.
Acesta a mai completat că în cazul celor care deja au depus dosare pentru restituirea taxei auto, aceștia nu vor mai avea nimic de făcut, procedura mergând mai departe, dar în cazul celor care vor depune de săptămâna următoare, se va aplica procedura simplificată.
Până în momentul de față, circa 10 la sută dintre cetățenii care au depus cereri au reușit să și intre în posesia banilor.
Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017.