Proiect pentru copiii afectați de fenomenul DIASPORA.  Diana Morar: “Este un proiect pentru copiii României, pentru generația care poate să schimbe lumea mâine!”

Aproape 6 MILIOANE de români au ales să părăsească țara și să lucreze în străinătate, conform datelor oficiale transmise de Ministerul Românilor de Pretutindeni. Migrația masivă îi afectează în special pe copiii rămași acasă! În majoritatea cazurilor, copiii sunt lăsați acasă în grija bunicilor sau a unor rude.

Deputatul Diana Morar și Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja au inițiat un proiect de sprijinire a acestor copii.

START unui proiect STRATEGIC, de salvare a unei generații!

„La firul ierbii. Este cea mai folosită expresie în dezbaterea de ieri pe tema copiilor care cresc fără părinți acasă. Un subiect pe care l-am abordat încă din campania electorală din 2020, Bistrița-Năsăud fiind unul dintre cele mai afectate județe de fenomenul migrației.

Așa că a fost un parteneriat natural când Sebastian Burduja, deputat PNL și actual ministru al cercetării, inovării și digitalizării, mi-a propus să lucrăm împreună pe această temă.

E greu să rezum într-o singură postare toate informațiile valoroase pe care le-au expus colegii deputați, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și Guvernului României, societatea civilă și psihologii prezenți ieri.

Dar dacă ar fi să aleg o singură idee, aceasta este cea mai relevantă: doar cu un efort comun al tuturor actorilor implicați și cu acțiuni concrete, la firul ierbii, putem diminua efectele pe care despărțirea de părinți le are asupra unei generații întregi.- a postat Diana Morar.

Cifre alarmante: peste 536.000 de copii au cel puțin un părinte la muncă în străinătate!

„Un studiu recent derulat de Salvați Copiii estimează numărul copiilor care au cel puțin un părinte la muncă în străinătate peste 536.000. Este enorm. Dacă am strânge toți acești copii la un loc, numărul lor ar fi aproape dublu decât populația județului Bistrița Năsăud (care era de aproape 300.000 de locuitori, la nivelul anului 2021).

Am făcut această comparație doar pentru a vă putea oferi un reper ușor de imaginat: un județ întreg populat de copii singuri.

Dar problema este mult mai gravă, dincolo de cifre. Așa cum Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială, a punctat în dezbaterea de astăzi, „acești copii nu sunt doar numere. Ei sunt nume”.

 Un județ întreg de nume de copii singuri. Fiecare dintre ei are o poveste. O dramă. O mamă, un tată, deseori ambii plecați în căutarea unei vieți mai bune. Și, implicit, un șir lung de traume emoționale și afective, care nu pot duce decât înspre dezechilibre majore.

Întâlnirea de ieri a avut ca obiectiv principal setarea unui cadru de dialog pentru a ne asigura că inițiativele legislative la care lucrăm pentru acest obiectiv sunt complete.

Vom continua cu discuții aplicate, pe diferitele teme majore identificate: nevoia de raportare unitară, lipsa delegării autorității tutelare și educarea părinților pentru a înțelege exact procedura, nevoia de politici publice asumate și coerente.

Voi prezenta, în zilele următoare, și alte detalii de interes de la această primă dezbatere.

 Este un proiect pentru copiii României, pentru generația care poate să schimbe lumea mâine, dacă astăzi primește un sprijin pentru a își întinde aripile. Și este răspunderea noastră să reușim acest lucru acolo unde este cea mai mare nevoie. La firul ierbii!” – a transmis deputatul Diana Morar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *