Primăria Bistriţa are în implementare proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020, cu finanţare europeană în valoare de peste 32 de milioane euro.
Unul dintre proiectele majore ale administrației locale, cu o valoare de peste 10 milioane de euro vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a 50 de blocuri de locuinţe. „Proiectele sunt în implementare, adică am semnat contractul de finanţarea cu Autoritatea de Management. Avem îmbunătăţirea eficienţei energetice la alte 23 blocuri de locuinţe, cu o valoare de 4,382 milioane euro. Proiectele sunt depuse la ADR Nord-Vest şi sunt în perioada de evaluare. Nu ar trebuie să avem probleme să semnăm contractul de finanţare”, a explicat primarul Ovidiu Creţu.
De asemenea, un alt proiect important pentru Bistrița este cel care vizează restaurarea Bisericii Evanghelice în vederea includerii acesteia în circuitul turistic, pentru care Primăria Bistrița a obţinut finanţare europeană de 3,2 milioane euro.
Alte 650.000 de euro a pbținut municipalitatea pentru amenajarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice pe strada Octavian Goga, în vreme ce pese 12 milioane de euro vor ajunge în infrastructura școlară, pentru reabilitarea a trei şcoli gimnaziale – Şcoala Gimnazială nr. 4, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” şi Şcoala Gimnazială nr. 1. De altfel, Primăria Bistriţa a reuşit să fie primul municipiu care a depus proiecte pe Axa 10, contractele de finanţare urmând să fie semnate pe principiul „Primul venit, primul servit”. Tot la capitolul infrastructură educațională, Primăria Bistriţa a depus un proiect pentru obținerea de finanțare europeană în vederea construirii unei noi clădiri pentru grădinița pe strada Nicolae Bălcescu. Acest proiect se află în evaluare, valoarea fiind de 1,12 milioane euro.
Valoarea proiectelor deja aflate în implementare este de 32,7 milioane de euro, în vreme ce alte proiecte în valoare de mai bine de 60 de milioane de euro urmează să fie depuse spre aprobare. „Pentru unele dintre ele, gradul de certitudine este de 99,99%. De exemplu, este proiectul de amenajare piste de biciclişti în municipiul Bistriţa – etapa I, în valoare de 4,1 milioane euro, Linia Verde de transport de 10,5 milioane euro şi Centrul Intermodal de Transport Public de 9,2 milioane euro. Sunt proiecte sigure, pentru că pe Axa 4 avem alocate 23 milioane euro, din care 19 milioane sunt pe Transport, banii municipiului Bistriţa, pe care nu poate să-i ia altcineva”, a explicat primarul Ovidiu Creţu.
Pe lângă acestea, există și câteva proiecte de rezervă, pe care se va solicita finanțare în cazul în care pe axele de finanțare vor mai rămâne fonduri disponibile. Este vorba despre proiecte precum:
- reconfigurarea liniei de transport public pe traseul str. Gării – B-dul Decebal – str. Andrei Mureşanu – str. Năsăudului, în valoare de 7,8 milioane euro;
- regenerare urbană a Centrului istoric – 2 milioane euro;
- modernizare Piaţa Centrală – 3 milioane euro;
- trasee pietonale şi piste pentru ciclişti în zona centrală – 4,3 milioane euro;
- amenajare parc în localitatea Viişoara – 1 milion euro;
- amenajare parc dendrologic în Wonderland – 1 milion euro;
- amenajare spaţii verzi în Subcetate – 300.000 euro;
- amenajarea unui scuar în Ghinda – 280.000 euro;
- amenajare zonă centrală şi teren de sport în Slătiniţa – 600.000 euro;
- cămin cultural în Slătiniţa – 650.000 euro.
Alte trei proiecte care vizează reabilitarea unor instituții de învățământ vor fi depuse prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Este vorba despre reabilitarea Liceului Tehnologic de Servicii – 1,5 milioane euro, reabilitarea şi modernizarea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” (internat, ateliere, grădiniţă/cămin Universitatea Tehnică) – 6,9 milioane euro şi grădiniţa nr. 3 şi creşa de pe Aleea Plăieşului – 1,5 milioane euro.
„Totalul proiectelor pe care le pregătim este de 61 milioane euro. În total, proiecte pentru 2014-2020 sunt în valoare de 94 milioane euro”, a încheiat primarul Ovidiu Creţu.