Vești bune de la Sîngeorz-Băi! Unul dintre proiectele pregătite de administrația locală a orașului-stațiune a fost selectat pentru finanțare.
Primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, a demarat încă de anul trecut un proiect de punere în valoare a surselor de apă minerală, denumit „S.O.S (Satul, Orașul, Stațiunea) Aqua Primus”. Proiectul a fost depus în vederea obținerii de finanțare pe Programul Operaţional Regional, Axa 7, valoarea acestuia fiind de peste 17 milioane lei, bani destinați realizării unor lucrări ample pentru punerea în valoare a apelor minerale.
Primarul Traian Ogâgău anunță că recent, proiectul a fost selectat pentru finanțare. ”Vreau să împărtășesc bucuria de astăzi împreună cu voi! PROIECTELE sunt SINGURA noastră șansă pentru dezvoltarea comunității! După muncă și rasplată … A fost selectat pentru finantare proiectul “S.O.S (Satul, Orașul, Stațiunea) Aqua Primus” în valoare de 4,6 milioane de euro, urmează etapa de precontractare și procedura de achiziție proiectare și execuție! Iată că, cu răbdare, eforturile noastre dau roade, iar stațiunea o să aibă o cu totul altă imagine. Urmează și alte proiecte” a precizat primarul din Sîngeorz-Băi.
Principalele obiectivecare sunt propuse prin intermediul proiectului „S.O.S. (Satul-Orașul-Stațiunea) AQUA PRIMUS SÎNGEORZ – BĂI” sunt:
- Obiectivul 1. Dezvoltarea captării si transportul izvorului mineral Primus.
S-a propus executarea lucrărilor de verificare tehnică, curățare, decolmatare, deamenajare a aducțiunii și punere în producție a izvorului mineral, precum si executarea lucrărilor de transport a apei minerale către Pavilionul izvorului Primus.
- Obiectivul 2. Crearea de facilitați de utilizare a izvorului mineral Primus.
S-au propus lucrări de construire a pavilionului Primus si de amenajare a platformei pe care acest pavilion va fi amplasat, inclusiv dotările necesare bunei funcționari.
- Obiectivul 3. Amenajarea spatiilor verzi din Parcul central.
S-au propus gazonarea si montarea de sisteme de irigare a peluzei pentru toata suprafața verde existenta in parc. Nu se fac intervenții la alei, la sistemul de iluminat si la mobilierul urban. Se va păstra toata vegetația înaltă si arboretul existent.
- Obiectivul 4. Amenajarea Pădurii-Parc Primus si crearea de facilitați pentru recreere.
Lucrările proiectate constau in execuția popasurilor la intersecții de alei si poteci existente. Pentru realizarea popasurilor au fost prevăzute lucrări de construcție a unor podini din lemn compozit, tip deck, care pornesc din poteci si realizează, speculând diferențele de nivel existente, elemente constructive tip belvedere (ridicate deasupra pământului la diferite cote), spatii de odihna, relaxare si contemplare a naturii înconjurătoare, mobilate cu foișoare,bănci si coșuri de gunoi, sau configurate ca locuri de joaca pentru copii mobilate cu obiecte de design – trunchiuri de piramida, conuri sau băncuțe realizate in jurul copacilor, realizate din lemn. Toate aceste popasuri vor fi dotate cu un sistem de iluminat cu proiectoare, care vor pune in valoare atât elementele constructive, cat si vegetația existenta.
- Obiectivul 5. Construirea de piste pentru cicloturism.
Obiectivul se concretizează în realizarea următoarelor lucrări:5.1.Amenajare infrastructurii pistelor de cicloturism;
5.2.Marcarea traseelor.
5.3.Dezvoltarea iluminatului public pe traseele cu piste pentru cicloturism.
Au fost identificate 4 trasee care să ofere atracții din punct de vedere turistic atât pe traseu cât și la punctul terminus. Acestea sunt:
Traseul 1 (T1) – drumul Valea Borcutului – Gîrci – se desfășoară din Valea Borcutului până la Pârva, pe o lungime de 3.670m.
Traseul 2 (T2) – drumul Dosu Gîrciului – se desfășoară din Dosu Gîrciului până la Satul de creație, pe o lungime de 2.943m.
Traseul 3 (T3) – drumul Vârfu Pragului – se desfășoară de la Izvorul 2 la Vârful Măgurii, pe o lungime de 2.557 m.
Traseul 4 (T4) – pe drumul Dosu Dealului – care se formează de la intersecția drumurilor Ciocini si Glimeea si are o lungime de 2.960m. Drumul Ciocini se desfășoară din Ridul Ciocini spre Cormaia pe o lungime de 968m. Drumul Glimeea se desfășoară din Glimeea spre Cormaia pe o lungime de 1.274m.
- Obiectivul 6. Amenajarea/reînființarea zonei pentru activități culturale si a zonei speciale pentru sport.
Orașul Sîngeorz – Băi este deja recunoscut pentru activitățile și formațiile artistice pe care le găzduiește și promovează. De la Ansamblului Folcloric “Păunița” al Casei de Cultură din Sîngeorz-Băi, care este unul dintre cele mai reprezentative ansambluri folclorice din Bistrița-Năsăud și careparticipă la festivalurile de folclor locale, naționale și internaționale, la festivaluri de muzica (chiar jazz) dar și de dans.
Pentru sprijinirea artiștilor si încurajarea manifestărilor artistice, pentru suportul pe care il oferă manifestărilor tradiționale, care se desfășoară sezonier in oraș, dar si pentru posibilitatea petrecerii timpului liber într-un cadru cultural, s-au propus următoarele lucrări:
6.1. Montarea unei scene în aer liber
6.2. Amenajarea amfiteatrului în aer liber
6.3. Amenajarea unui teren pentru activități sportive și de recreere
6.4 Jocuri pentru copii.
- Obiectivul 7. Modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică din zona izvoarelor minerale (zona 1: izvoarele 7 si 8, zona 2: izvoarele 1,4,3)
Pentru acest obiectiv s-au propus lucrări care sa faciliteze utilizarea celor doua zone dar si sa susțină accesul către o pista de biciclete care își desfășoară circuitul in Pădurea-Parc, dar are pornirea/sosirea, suportul pentru biciclete si toaletele amplasate in zona Pavilionului izvorului 7,8.
Pavilioanele tuturor izvoarelor sunt puncte de plecare pentru traseele prin Pădurea-Parc.
- Obiectivul 8. Dotări in zonele amenajate, dotare mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc);
Fiecare obiectiv va fi prevăzut cu elemente de mobilier urban sifacilități achiziționate si montate pentru buna desfășurare a activităților propuse.
- Obiectivul 9. Amenajare Cascada.
Proiectul își propune valorificarea zonei cascadei Detunata prin amenajarea unui promontoriu, a locurilor de odihna si observație dar si a 5 locuri de parcare autoturisme.
Investiția în strategia de dezvoltare turistică a orașului – stațiune Sîngeorz – Bai și transformarea acesteia și a zonelor limitrofe într-un spațiu modern, atractiv care să funcționeze fără întrerupere ziua și noaptea și în toate anotimpurile pentru satisfacerea celor mai pretențioase dorințe ale vizitatorilor, va aduce numeroase avantaje la nivel local, regional și național cum ar fi:
• Creșterea gradului de atractivitate a zonei prin dezvoltarea principalelor puncte de interes local;
• Creșterea numărului de turiști romani șistrăini in zona având in vedere potențialul balnear si agroturistic al stațiunii;
• Crearea de noi locuri de munca si implicit scăderea ratei șomajului in zona;
• Creșterea competitivității la nivel local, regional si național, potențial antreprenorial si de investiție;
• Creșterea cifrelor de afaceri la unitățile de cazare si alimentație publică si prin organizarea de concursuri si festivități sezoniere;
• Dezvoltarea unei atitudini durabile: Protecția mediului si ocrotirea monumentelor naturii, educație ecologica a turiștilor, educație culturală si agroturistică a localnicilor;
• Creșterea veniturilor fermelor agroturistice.
Prin urmare, implementarea acestui proiect va avea rezultate favorabile atât pentru investitori, cât și locuitorii zonei și mai ales pentru turiști.
Stațiunea Sângeorz-Băi a devenit neatractivă în ultimii 20 ani. În anul 2012, Sîngeorz-Băi a beneficiat de modernizarea unei porțiuni din canalizarea orașului și unei stații de epurare, iar la nivel de infrastructură s-au realizat câteva investiții care sa impulsioneze dezvoltarea orașului. Lucrările menționate sunt însă insuficiente. În plus, nu există o strategie de atragere a turiștilor, astfel că acest proiect este extrem de important pentru administrația locală din Sîngeorz-Băi.