Restaurarea clădirii în care a funcționat vechiul cinematograf Omnia, estimată la peste 34 de milioane lei

Consiliul Local Bistriţa a aprobat luni, într-o şedinţă extraordinară, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici pentru un proiect care prevede restaurarea clădirii în care a funcționat vechiul cinematograf Omnia și transformarea acestui imobil într-un centru cultural multifuncţional.

Potrivit proiectului, clădirea, situată pe Bulevardul Republicii din Bistrița și construită în anul 1915, se află în prezent în stadiu avansat de degradare.

Vechiul cinematograf nu a mai funcţionat în ultimele decenii, iar în prezent este într-un avansat stadiu de degradare, refuncţionalizarea spaţiului prin amenajarea unui teatru este o funcţiune compatibilă cu statutul actual al imobilului şi respectiv cu statutul de monument istoric. Menţionăm că în municipiul Bistriţa doar în incinta Centrului Cultural Municipal se pot organiza spectacole de teatru. Propunerile pentru amenajarea spaţiului: amenajarea actualei săli de cinema într-o sală de spectacol cu proiectarea unei capacităţi estimată la 200 de locuri, inclusiv cu posibilitatea amenajării neconvenţionale a spaţiului; în vederea adaptării spaţiului se studiază oportunitatea unei eventuale extinderi a sălii actuale cu o scenă specifică unui teatru (dimensiune medie a laturii scenei de circa 7-10 m), dar menţinerea şi a posibilităţii de proiectare a filmelor artistice în cadrul unor stagiuni de specialitate“, se arată în raportul ce însoţeşte proiectul de hotărâre.

Având în vedere stadiul avansat de degradare, lucrările sunt estimate la peste 34 de milioane de lei, din care circa 25 de milioane de lei sunt pentru construcții și montaj.

Administraţia locală intenționează să solicite finanțare europeană prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 pentru restaurarea clădirii și transformarea ei într-un centru cultural multifuncţional.

După restaurare, în această clădire își va desfășura activitatea Teatrul Municipal, o entitate pe care Primăria Bistrița o va înființa pentru a veni în întâmpinarea dorinței bistrițenilor de a avea în oraș un teatru autonom.

2 comments

  1. Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Ulterior, primarul Ioan Turc s-a răzgândit si a renuntat la demolare neavand altă alternativă conform legii decât să reabiliteze clădirea. Astfel a apărut ideia ca după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, clădirea fostului cinematograf 23 August să devină sediu pentru teatrul permanent la Bistrita.
    Pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu toate dotările necesare la nivelul cerintelor actuale pentru arta spectacolului, pe lângă lucrările de consolidare si reabilitare a clădirii vechi este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevăzut si cu spatii pentru garderobă.
    De altfel anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, care se află acum în stare avansată de degradare, ar trebui demolate de urgentă si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru municipal ”Liviu Rebreanu” Bistrița.

  2. Halal politicieni, primari etc…De ce a fost lasat atat de mult timp in paragina??? Au fost interese?? Nu pot sa cred ca nu s-au gasit atat de mult timp niste bani pt. reabilitare!!?? Acum tot de pe spatele bistritenilor suportam asa de multi bani pt. renovare!! Poate cineva sa-mi explice??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!