S-a semnat contractul de lucrări pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Bistrița

Compania Aquabis a semnat, luni, contractul pentru execuția lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare din municipiul Bistrița. Lucrările vor fi executate de asocierea MIS GRUP – AQUA SERV – CRCI 3, valoarea contractului fiind de circa 109,5 milioane lei fără TVA.

Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bistrița este unul dintre cele mai mari contracte de pe Programul Operațional Infrastructura Mare pe care îl semnăm, un proiect așteptat de vreo doi ani. Cauzele pentru care s-a întârziat sunt foarte multe și au ținut mai mult de organizare, de pregătire, de a stabili străzile care nu sunt pe domeniul public. Avem străzi pe care vom face extindere de rețele apă și canalizare și străzi pe care vom face reabilitări de rețele. Pe partea de reabilitare avem mult mai multe străzi. Astfel, la capitolul extindere rețele de apă avem prevăzute lucrări pe 37 de străzi, cu toate că s-a pornit cu 100 și ceva de străzi atunci când s-a întocmit aplicația. Dar pentru că nu toate străzile erau în domeniul public al municipiului, noi nu le-am putut cuprinde în proiect. Partea de extindere se va executa pe 23,3 km. La capitolul reabilitare rețele de apă avem prevăzute lucrări pe 78 de străzi, un lucru foarte bun pentru că avem destule rețele în Bistrița care au o vechime mare și materialele din care sunt făcute unele sunt depășite ca și termen. Vorbim despre aproape 25 de km de reabilitări de rețele pe cele 78 de străzi. La capitolul extindere rețele de canalizare avem prevăzute lucrări pe 49 de străzi, puțin peste 21 de km. Pe partea de reabilitare rețele canal avem 71 de străzi, pe o lungime de circa 10 km. Pe partea de canalizare avem prevăzute și 5 stații de pompare apă uzată, cu o lungime a rețelelor de epurare de 6 km și ceva. În ceea ce privește branșamentele noi executate și branșamentele pe conductele reabilitate, avem 839 pe rețelele extinse și 993 de branșamente pe rețelele reabilitate. Vor fi 1.026 de cămine de racord pe conductele extinse și 533 pe rețelele reabilitate”, a explicat directorul Aquabis SA, Ion Șandru, într-o conferință de presă.

Sursa citată a menționat că vor fi executate lucrări foarte complexe și în unele situații s-a impus modificarea proiectului pentru a nu se interveni pe străzile deja reabilitate de Primăria Bistrița.

Pe Năsăudului, canalizarea se execută relining, o tehnologie mai nouă pentru Bistrița. (…) Pe Decebal, vom merge prin foraj, pe lângă blocuri, pentru a asigura alimentarea cu apă a acestora, şi pe partea stângă, şi pe partea dreaptă. Pentru a nu afecta asfaltul, conductele de racord au fost scoase din trama stradală de constructor”, a mai spus Ion Șandru.

Directorul Aquabis SA a completat că nu vor fi atacate toate străzile deodată, ci lucrările se vor desfășura în baza unui program.

”Vom avea discuții cu Primăria Bistrița și vom stabili prioritățile, în funcție de programele de modernizare pe care le are Primăria”, a adăugat Ion Șandru.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de asocierea MIS GRUP – AQUA SERV – CRCI 3, valoarea contractată fiind de 109.478.882,98 lei fără TVA. Aproape 80 la sută din sumă este asigurată din fonduri europene, circa 12 la sută de la bugetul de stat, restul banilor fiind asigurați din buget local și surse proprii ale beneficiarului.

Contractul pentru execuția lucrărilor cu asocierea care a câștigat licitația a fost semnat luni, la sediul Aquabis SA.

Reprezentantul companiei MIS GRUP, Petrică Farcaș, a precizat că lucrarea este una ”cu provocare destul de mare”.

Acum avem și nume, dar și istoric în Bistrița și avem de satisfăcut cel puțin 3 beneficiari: Aquabis, Primăria Bistrița și mass-media. Sperăm să lucrăm bine. Se va face un grafic și ne vom încadra în termenele contractuale. Va exista disconfort. Deși perioada e de 2 ani, sperăm să reușim să o scurtăm. (…) Suntem pregătiți, avem echipe care să lucreze. Suntem o firmă cu potențial, cu capacitate și cu experiență“, a spus directorul general al MIS GRUP, Petrică Farcaș.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni.

După emiterea ordinului administrativ de începere a lucrărilor, se vor realiza următoarele etape:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *